Kažnjavanje ustaških simbola i pokliča izazvalo buru u hrvatskom saboru

Srna
Kažnjavanje ustaških simbola i pokliča izazvalo buru u hrvatskom saboru

ZAGREB- Tokom burne saborske rasprave o preldogu izmena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koje, između ostalog, predviđaju drastično povećanje novčanih kazni za isticanje ustaških simbola do 4.000 evra, uzvikivanje ustaškog pokliča "za dom spremni" i plasiranje lažnih vijesti, predsjednik Gordan Jandroković je udaljio više poslanika sa sjednice.

Zastupnika Mosta Mira Bulja je udaljio nakon četvrte opomene. Bulj se, naime, usprotivio predloženim izmenima, koje predviđaju i kažnjavanje plasiranja lažnih vijesti.

Posle Bulja udaljio je suverenistu Željka Sačića, a onda i poslanika Hrvatske seljačke stranke Krešu Beljaka. Bulj je pozvao ostale kolege poslanike hrvatske branitelje da ne podrže predložene izmene rekavši da je reč o "verbalnom deliktu" za koji su predviđene drakonske kazne.

U Hrvatskoj pod čizmom HDZ-a ništa novo, poručio je Bulj.

"Ovo što rade Gordan Jandroković i HDZ je udar na demokratiju. Oni danas kroz ubrzanu proceduru žele uvesti verbalni delikt, a vidimo da su i u sabor uveli verbalni delikt i da zabranjuju neistomišljenicima da govore, ovo je dno dna demokratije.

Gordan Jandroković, Andrej Plenković i većina, Milorad Pupovac, su uveli diktaturu, a danas žele uvesti verbalni delikt kroz ubrzanu proceduru i mi smo se tome protivili. Dno demokratije, a Jandroković je oličje uvlakača Andreja Plenković...", kazao je.

Uvode vam, kazao je Bulj, verbalni delikt, nakon 46 godina menjaju Zakon, a to znači da će oni reći šta je laž, a šta istina u prekršajima. Beljak je kazao da se neće moći ništa, ali će se moći pevati "Što se na Dinari sjaji", kao što je, kako je kazao, pjevao mitropolit srpske pravoslavne crkve.

"E, to se sme, za to se Pupovac, kojeg inače cenim, neće seetiti da se kazni. Ja sam protiv ustaške simbolike, protiv neofašizma, ali nećemo biti licemeri pa onda reći ovo ne može, a četništvo može", rekao je.

Beljak je Jandrokovića nazvao podlom kukavicom, jadnikom i iskompleksiranim "uvlakačem" Sanadera, Karamarka, Jadranke Kosor i Andreja Plenkovića.

I Sačić je oštro kritikovao Jandrokovića i istakao da je to najveći skandal i udar na demokratiju. Jandroković je, pak, kazao da su ponašanja određenh poslolanika prevršila svaku meru, preneli su hrvatski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana