Kazna zatvora će moći da se služi u stanu ili kući

Agencije
Kazna zatvora će moći da se služi u stanu ili kući

Podgorica - Crnogorska Vlada danas je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika kojim je, predviđeno da se kazne zatvora mogu služiti i u stanu ili kući optuženog, kao i posebna okolnost za odmjeravanje kazne za krivično djelo učinjeno iz mržnje.

Pomoćnik crnogorskog ministra pravde Branka Lakočević navela je da su izmjenama opšteg dijela Krivičnog zakonika date definicije žrtve, imovinske koristi i mita.

"Proširene su još dvije mjere bezbjednosti, i to zabrana približavanja i udaljenje iz stana", rekla je Lakočevićeva novinarima nakon sjednice Vlade.

Ona je navela da je u posebnom dijelu Krivičnog zakonika predloženo dalje unapređenje brojnih postojećih rješenja, kao i uvođenje drugih krivičnih djela.

"To su mamljenje djeteta u cilju vršenja djela protiv polne slobode, protivzakonito zapošljavanje, dogovaranje ishoda takmičenja, manipulacija na tržištu hartija od vrijednosti i drugih finansijskih instrumentata, trgovina djelovima tijela, oštećenja ozonskog omotača i ometanje pravde", rekla je Lakočevićeva.

Ona je istakla da je dopunjeno krivično djelo iz člana 266. koje se odnosi na nedozvoljeno bavljenje berzanskom, bankarskom i djelatnošću osiguranja.

Lakočevićeva je objasnila da su najvažniji razlozi za izmjene i dopune Krivičnog zakonika usaglašavanje sa pravnim tekovinama EU, konvencijama Savjeta Evrope i UN, pravnim standardima Evropskog suda za ljudska prava i drugim međunarodnim dokumentima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana