Kazna od 24.515 evra zbog lisice na autoputu

Tanjug
Kazna od 24.515 evra zbog lisice na autoputu

ZAGREB  - Hrvatske autoceste (HAC) dužne su da njemačkom osiguranju Alianz isplate iznos od ukupno 24.515 evra na ime nastale štete, nakon što je jedan njihov osiguranik svojim automobilom BMW na hrvatskom autoputu A3, udario lisicu. Prema odluci Trgovačkog suda u Zagrebu, HAC njemačkom osiguravajućem društvu treba da isplati 12.865 evra za naknadu štete i 11.650 za troškove postupka.

Incident se dogodio u septembru 2019. godine.

U presudi se navodi da je udarac u lisicu, koja je izletjela na kolovoz, bio neizbježan, kao i da je prilikom udara nastala znatna materijalna štete na vozilu koje više nije bilo u voznom stanju, a popravku je  osiguranje platilo 12.865 evra.

Njemačko osiguranje je u tužbi navelo da je HAC dužan prema Zakonu da puteve održava u stanju koje zahtjeva nesmetano odvijanje saobraćaja, što ovdje očito nije bio slučaj.

Trgovački sud u Zagrebu je u obrazloženju presude naveo da su “lisice životinje u odnosu na koje se objektivno mogu preduzeti odgovarajuće metre koje će spriječiti njihovo istrčavanje na kolovoz autoputeva”.

Odlučeno je da je HAC dužan da nadoknadi štetu jer očito nije postupio na navedeni način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana