Kavarić: Uprava za imovinu popisuje Ostrog i Ždrebaonik

Srna
Kavarić: Uprava za imovinu popisuje Ostrog i Ždrebaonik

PODGORICA - Vlada Crne Gore radi na primjeni Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a “prva meta” su manastiri Ostrog i Ždrebaonik, izjavio je pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve podgorički advokat Dalibor Kavarić.

“Nesrećna Vlada, dok se pravi da pregovara sa domaćim i međunarodnim subjektima, sa nevladinim organizacijama i sa Crkvom, radi na primjeni sramotnog Zakona”, ukazao je Kavarić.

On je naveo da pojedini katastri naveliko dostavljaju podatke Upravi za imovinu.

“Ona /Uprava/ prebira mošti naših svetaca i prevrće njihove ćivote, vodeći istragu protiv njih, okrivljujući ih kao da su nezakonito upisali crkvenu imovinu na crkvu. Ne slučajno, prvi na meti i prva žrtva vladine nacionalne politike i zaokruživanja identiteta jeste naša najveća svetinja Sveti Vasilije Ostroški i manastir Ostrog, i Sveti Arsenije i manastir Ždrebaonik”, istakao je Kavarić.

U pisanoj izjavi Kavarić je ocijenio da to nije slučajno jer “kad otmu, preuknjiže, oskrnave i obesvete Ostrog i Ždrebaonik sve će drugo biti lako”.

“Pozivam svu braću i sestre, Crnogorce i Crnogorke i sve građane kojima je do zakona i Ustava da molitveno, nadnacionalno, hrišćanski, izađemo na ulice svih naših gradova i u duhu zajedničke saborne molitve gospodu Bogu u litiji, svojim prisustvom dokažemo neprihvatanje ovoga bezakonja, države i naroda”, poručio je Kavarić.

Prema njegovim riječima, ponavlja se stara i ujedno piše nova istorija.

“Ne sjedimo kući, budimo na pobjedničkoj strani Hristove crkve na kojoj su bili i naši sveti preci i svi naši sveti crnogorski mitropoliti i vladike. Gospod i Sveti Vasilije Ostroški da blagoslovi sve koji se bore za njegovu svetinju, a rušitelje Boga i Ostroga, Gospod Bog da odvrati i urazumi”, istakao je Kavarić i dodao da “nema predaha, nema predaje”.

U Crnoj Gori je krajem prošle godine usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim je predviđeno da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine, ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori zbog čega se organizuju molebani i litije širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana