Karamarko ruskim novcem finansirao HDZ

Agencije
Karamarko ruskim novcem finansirao HDZ

Zagreb - Hrvatski mediji otkrili su još jednu aferu povezanu sa imenom bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, koji je, iz nepoznatih razloga, dozvolio da ta stranka primi milionske donacije ruskog kapitala za sada nejasnog porijekla.

Pri tom se, prema pisanju medija, vodilo računa da se porijeklo tog kapitala maskira putem više zadužbina, a potom je tako doniranih, nešto manje od 350.000 evra, iskorišćeno za plaćanje njemačkog Ifo instituta.

HDZ je troškove izrade ekonomskog programa, koji je za njih radio njemački Ifo institut, platio preko svoje Zadužbine hrvatskog državnog zavjeta.

Novac za plaćanje Ifo instituta na račun Zadužbine hrvatskog državnog zavjeta došao je od donacije koju joj je uplatila Zadužbina "Nova pokoljenja", povezana s firmama "Migrit energija", "Migrit solarna energija", "Titan građenje" i "Titan nekretnine", iza kojih, kako se sumnja, stoji ruski kapital, odnosno preduzetnik Oksana Dvinskik, bliska prijateljica bračnog para Karamarko.

Karamarko je sa pozicije šefa HDZ-a otišao zbog afere u kojoj se našao u sukobu interesa kada su objavljeni podaci o poslovnom odnosu između Karamarkove supruge i njegovog prijatelja Josipa Petrovića, inače savjetnika mađarske naftne kompanije MOL.

Uoči dolaska HDZ-a i Karamarka na vlast, Petrovićevo preduzeće je Karamarkovoj supruzi Ani Šarić-Karamarko za usluge savjetovanja platilo najmanje 60.000 evra.

Petrović, lobista mađarskog MOL-a, preko svog preduzeća "Peritus savjetovanje" je skoro pune dvije godine plaćao usluge preduzeću "Drimija", u vlasništvu Karamarkove supruge.

Zbog političke krize koja je uslijedila poslije toga, Karamarko je ostao i bez mjesta potpredsjednika Vlade, koja je i pala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana