Karamarko podržao ćirilicu prije tri godine

Agencije
Karamarko podržao ćirilicu prije tri godine

Zagreb - Predsjednik najjače opozicione stranke HDZ-a Tomislav Karamarko podržao je 2010. godine uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru, o čemu svjedoče dokumenta vlade Jadranke Kosor, koja su danas objavili hrvatski mediji.

Karamarko, koji je prošle sedmice najavio da će HDZ krenuti u proces promjene gradskog statuta, da bi se onemogućilo uvođenje dvojezičnosti u Vukovar, 2009. godine je podržao taj isti statut, koji u članu 51. predviđa slobodnu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma i u službenoj komunikaciji u javnim poslovima iz samoupravnog područja djelovanja grada Vukovara.

Na ranije prozivke da je HDZ podržao uvođenje ćirilice u Vukovar, Karamarko je prošle sedmice izjavio da je to bio HDZ prije njegovog dolaska.

- Ovaj HDZ se s tim ne slaže. Ovo nije drugi HDZ, ali je drugačiji. Ne mogu ja ulaziti u to što je mojim prethodnicima bilo u glavi - kazao je prije koji dan predsjednik HDZ-a.

Međutim, dokumenta vlade Jadranke Kosor pokazuju drugačije. Naime, Karamarko je u julu 2010. godine, kao ministar unutrašnjih poslova, prisustvovao sjednici užeg kabineta vlade. Upravo je izabran u grupu ministara koji u Saboru treba da brane izvještaj o sprovođenju Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama za 2009. godinu.

Njegovo ime se našlo na dokumentu koji je tadašnji premijer uputio u Sabor, a u kojem se vlada hvali napretkom u svojoj politici prema manjinama. Na jednom istaknutom mjestu, na početku izvještaja od nekih stotinjak stranica, u kojem vlada taksativno navodi u kojim je sve područjima napravljen iskorak, spominje se i vukovarski primjer.

Tri godine kasnije, Karamarko mijenja priču i govori da je hrvatska vlada postojeći Ustavni zakon o manjinama implementirala na nezakonit način.

- Ovaj HDZ se ne slaže s postavljanjem ćirilice. Tražimo da Vukovar bude grad posebnog pijeteta, tražimo od Vlade da ima senzibilitet i emociju za ono što se događa u Vukovaru - rekao je nedavno Karamarko.

Zbog uvođenja dvojezičnosti, danima se protestovalo u Vukovaru, a predstavnici lokalne vlasti su optužili HDZ da stoji iza podizanja tenzija.

Mihajlović

Hrvatski mediji danas su se obrušili na Sinišu Mihajlovića, selektora Srbije, koji je u Velsu dobio na poklon majicu s natpisom Vukovar ispisanim ćiriličnim pismom. Naime, Srbija je u utorak u Kardifu igrala protiv Velsa, a Mihajlović se družio i sa navijačima, te se u jednom trenutku fotografisao sa majicom na kojoj je Vukovar ispisan ćirilicom. Majicu je Mihajloviću poklonio Aleksandar Rogić, koordinator srpskog fudbalskog kluba Spoji iz austrijskog Inzbruka. Vukovar je rodni grad Siniše Mihajlovića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana