Karamarko odstupio, Petrov uslovljava, Orešković poziva na razum

Tanjug
Karamarko odstupio, Petrov uslovljava, Orešković poziva na razum

Zagreb - U najdramatičnijem danu za hrvatsku političku scenu na tri odvojene konferencije za novinare, akteri najveće političke krize u novijoj istoriji Hrvatske, premijer Tihomir Orešković i potpredsjednici Tomislav Karamarko, koji je odstupio iz vlade, i Božo Petrov ostali su na svojim pozicijama, a jedino izvesno je da će Sabor sutra odlučivati o povjerenju prvom čoveku izvršne vlasti.

Sve je izglednije da će Orešković, odnosno hrvatska vlada sutra i definitivno pasti, a Karamarko je najavio da nakon toga najavio da HDZ kreće u rekonstrukciju vlade.

Hrvatskoj, dakle, slijedi ili rekonstrukcija vlade ili novi izbori i to u periodu od manje od pola godine.

"Podnio sam ostavku i o tome obaviještavam javnost. Odlazim iz vlade i očekujem da će to napraviti i svi ovi drugi jer smatram da bi dobio bio uviđavan čin", rekao je Karamarko.

On je rekao da misli da je njegov potez podnošenja ostavke dobar i da vladi treba dati svježinu drugim osobama koje su rasterećeni ličnim odnosima.

Karamarko vjeruje da će Hrvatska, kako je rekao, konačno dobiti vlast koja će biti svijesna teške situacije u kojoj se država nalazi.

Šef Mosta, manje članice vladajuće koalicije, Petrov izjavio je da ostaje pri stavu da će podnijeti ostavku na poziciji potpredsjednika vlade, ako to od njega traži HDZ, ali samo pod uslovom da na čelnoj poziciji ostane premijer Orešković.

U protivnom poručio je - slijede izbori.

"Spremam sam podnijeti ostavku iako ne mislim da sam za bilo šta kriv i odgovoran", rekao je Petrov istakavši da će to učiniti samo u slučaju ako HDZ opozove zahtjev za opoziv premijera Oreškovića.

Petrov je najavio da će ta tranka u narednih 24 sata odlučiti da li će njeni zastupnici potpisati potpisati zahtjev za raspuštanje parlamenta.

O tome će, kazao je, odlučiti Nacionalno vijeće Mosta.

Petrov je u više navrata pozvao sve članove Predsedništva HDZ-a da u ovim trenucima, kako je rekao, pokažu odgovornost i opozovu zahtjev za opoziv aktuelnog premijera.

U najkraćem obraćanju javnosti jednog premijera, Tihomir Orešković je kratko pozvao sve učesnike u hrvatskoj političkoj krizi na strpljenje i poručio da vjeruje da će Domoljubna koalicija, okupljena oko najuticajnije vladajuće HDZ, i Most učiniti dodatni napor u spuštanju tenzija.

"Hrvatska više nema vremena", rekao je Orešković i dodao da "ova vlada" ima puno toga da uradi za dobro građana, te pozvao učesnike u političkoj krizi na prevladavanje razlika i spuštanje tenzija.

Uprkos očekivanjima novinara, Orešković nije dozvolio pitanja, rekavši da će na njih odgovarati sutra u Hrvatskom saboru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana