Kapetan Dragan biće izručen Hrvatskoj

Agencije
Kapetan Dragan biće izručen Hrvatskoj

Zagreb/Kanbera - Dragana Vasiljkovih, poznatiji kao kapetan Dragan, biće izručen Hrvatskoj koja ga tereti za ratne zločine, odlučio je ministar unutršsnjih poslova Australije Džejson Kler, a hrvatsko ministarstvo pravde potvrdilo je da su o tome službeno obaviješteni u četvrtak, prenose agencije.

Odluka ministra Klera da da “zeleno svjetlo” za izručenje Vasiljkovića Hrvatskoj donijeta je dvije godine nakon što je Visoki sud “otvorio put ka procesu izručenju”.

Izručenje kapetana Dragana, bivšeg komandanta srpskih dobrovoljačkih snaga u Krajini, odobreno je pošto nije uspio da uvjeri Vladu da mu dozvoli ostanak u Australiji, odnosno nakon što je Kler proučio Zakon o ekstradiciji uzevši u obzir sve Vasiljkovićeve argumente.

Iz hrvatskog ministarstva pravde oglasili su se potvrdom da su službeno obaviješteni o odluci zvaničnika Australije.

Kapetan Dragan ima pravo da zatraži reviziju ove odluke, kao i pravo na žalbu koju može podnijeti federalnim i visokim sudskim instancama.

Prema saznanjima “Australijena”, Vasiljković to i namjerava da učini i žalbu mu, navodno, priprema advokat Dan Mori.

Vasiljković je kao komandant srpskih dobrovoljačkih jedinica u Hrvatskoj osumnjičen za ratne zločine nad civilima, a od 2006. pokušava pravnim sredstvima spriječiti svoje izručenje.

Kapetan Dragan je državljanin Australije.

Uhapšen je u januaru 2006. na temelju zahtjeva za izručenje koji je podnijela Hrvatska.

U to je vrijeme živio u Australiji pod imenom Daniel Sneden.

Vasiljković je optužen u Hrvatskoj za ratne zločine počinjene nad zarobljenim pripadnicima Hrvatske vojske i Hrvatske policije u Kninu i selu Brusska kod Benkovca u februaru 1993. godine. 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana