Kamiondžije u hrvatskom Saboru

Srna
Kamiondžije u hrvatskom Saboru

Zagreb - Poslanik HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić rekao je danas, povodom afere "Dnevnice", da su savjetnici bivšeg premijera Zorana Milanovića sakupili više putnih naloga nego Paja i Jare u seriji "Kamiondžije".

Tokom rasprave u Hrvatskom saboru, Bačić je rekao da opozicioni SDP ne treba da spominje savjetnike u Vladi u vrijeme dok traje afera "Dnevnice".


Na kritike poslanika SDP-a Peđe Grbina da pojedini ministri ne imenuju savjetnike iz redova državnih službenika, Bačić je rekao da posebni savjetnici u Vladi postoje još od 2003. godine.

"Bivši premijer Milanović imao ih je četiri, dok aktuelni predsjednik Vlade Andrej Plenković ima jednog. Savjetnici Milanovića sakupili su više putnih naloga nego Paja i Jare u žKamiondžijamaž", rekao je Bačić.

On je naveo da se na mjesto posebnog savjetnika može imenovati i osoba koja nije u državnoj službi, prenose hrvatski mediji.

Grbin je kritikovao ministra inostranih poslova Hrvatske Davora Ivu Štira koji je za savjetnika imenovao Ladislava Ilčića, koji će, osim redovne plate, primati i naknadu za savjetnika i imaće primanja u rangu potpredsjednika Vlade.

Osim toga, kaže Grbin, Ilčić smatra da muslimani nemaju iste radne navike kao i hrišćani i govori da Hrvatsku treba ograditi bodljikavom žicom i da muškarac nakon posla mora čitati novine, dok ga žena opslužuje.

"Ne možemo uticati na to koga biraju za savjetnike, ali na to moramo upozoriti", rekao je Grbin.

U aferi "Dnevnice", Tomislav Sauh, šef kabineta nekadašnjeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića, osumnjičen je da je nalagao isplate lažnih inostranih dnevnica savjetnicima tadašnjeg premijera, čime je oštetio budžet za oko 67.000 evra.

Prema nalazu Državne revizije za 2015. godinu, trojici specijalnih savjetnika nekadašnjeg hrvatskog premijera - Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldštajnu isplaćeno je oko 41.400 evra za inostrane dnevnice.

Riječ je o više od 500 dnevnica, a uz putne naloge nije priložen izvještaj sa puta niti druga vjerodostojna dokumentacija koja bi potvrdila da je putovanje obavljeno.

Dvojici savjetnika isplaćeno je po 186 dnevnica, a trećem 160. Iz toga proizilazi da je svaki od njih na službenom putu boravio skoro pola godine, a sva putovanja su, međutim, trajala između devet i 12 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana