Kako se Megleu isplati raditi u Srbiji, a iz Hrvatske odlazi

Tanjug
Kako se Megleu isplati raditi u Srbiji, a iz Hrvatske odlazi

ZAGREB - Vijest da njemački mljekarski div Megle do kraja godine gasi proizvodnju u Hrvatskoj uznemirila je poslovnu zajednicu u toj zemlji, te otvorila pitanje kako se toj kompaniji isplati da radi u Srbiji, a u Hrvatskoj ne.

Portal Index pozabavio se tim pitanjem, te u nedavnoj analizi navodi da u toj kompaniji navode da su među razlozima zbog kojih se Megle odlučio na tako drastičan potez - loši uslovi poslovanja u Hrvatskoj.

"Odluka o gašenju proizvodnje odgađana je više puta zadnjih nekoliko godina s nadom da će se uvjeti poslovanja poboljšati te je konačno donesena tek kada su definitivno istražene sve druge opcije", poručili su u Megleu.

Index navodi da, međutim, za razliku od Hrvatske, u Megleu nisu najavili gašenje proizvodnje u drugim okolnim zemljama u kojima posluju, u Srbiji, odnosno u Kragujevcu, na primjer.

Jedna od glavnih zamjerki stranih ulagača je, piše portal, da je radna snaga u Hrvatskoj, u poređenju s okolnim zemljama, preskupa.

Drugi razlog zbog kojeg se strani ulagači radije odlučuju na ulaganje u Srbiju nego u Hrvatsku su brojne olakšice države za ulagače, od subvencionisanja radnih mjesta, do poreskih olakšica.

Treći razlog zbog kojeg se strani ulagači radije odlučuju na investiranje u Srbiju nego u Hrvatsku je veličina tržišta.

Srpsko je tržište veće od hrvatskoga, a preko sporazuma o slobodnoj trgovini s EU i članicama CEFTA-e, kao i s Turskom i s Euroazijskom ekonomskom unijom, u kojoj je vodeća članica Rusija, tvrtkama registriranima u Srbiji otvara se veće tržište od onoga koje se otvara tvrtkama registriranima u Hrvatskoj, zaključuje Index.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana