Kako je Sanader zaradio dva miliona

Tanjug
Kako je Sanader zaradio dva miliona

Zagreb - Nekada najmoćniji hrvatski političar Ivo Sanader je iznio na suđenju u svoju odbranu informacije kako je tokom 13 godina u Austriji zaradio dva miliona evra.

Sander se sumnjči, kao i njegova bivša stranka Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), da su preko firme Fimi media “izvlačili” novac iz državnih institucija i preduzeća i tako se obogatili.

Nekadašnji premijer i predsjednik HDZ ispričao je da je imetak, između ostalog, stekao kao izvještač sa zimskih olimpijskih igara u Insbruku, zastupnik fotografa Ive Pervana, firme Mejer Pres za istočno tržište na kojem je prodavao i erotske fotografije i tako zaradio između 350.000 i 400.000 evra.

Sanader je naveo i da je u Austriji 1986. osnovao firmu Wapagg koja se bavila uvozom i izvozom, gdje je bio i predsjednik uprave, i tako zaradio 475.000 evra.

Ispričao je i da se bavio građevinarstvom i gradio zgrade u Austriji i hotel u Antaliji, a kada ga je Franjo Tuđman pozvao da dođe u Hrvatsku,
prodao je svoj udio u firmi i projekat u Turskoj i zaradio milion evra.

Naveo je da je novac zaradio i preko firme registrovane na kućnoj adresi, da je od očeve zarade kupio stan, pet godina bio je zaposlen u tirolskoj Vladi a da je i u jednoj osnovnoj školi predavao vjeronauku, prenijela je agencija Hina.

U jučerašnjoj odbrani, Sanader je za zavjeru protiv njega, osim saoptuženih, stranačkih kolega, i Državnog tužilaštva ponovo optužio i medije za koje je rekao da su ga osudili prije sudskog postupka.

On je na dva prethodna ročišta odbacio optužbe da je u “zajedničko djelovanje” povezao stranačkog blagajnika, portparola i vlasnicu firme Fimi media.

Ali, optužbe koje se stavljaju na teret njemu i kolegama iz HDZ, priznali su blagajnik HDZ Mladen Barišić, bivša blagajnica Branka Pavošević i vlasnica Fimi medie Nevenka Jurak.

Sanader kaže da je žrtva političkog progona koji je glavnom državnom tužiocu Mladenu Bajiću naložila njegova naslijednica Jadranka Kosor i tvrdi da ga je lažnim svjedočenjem inkriminisao bivši HDZ-ov generalni sekretar Jarnjak koji je u “posljednjem trenu” od osumnjičenog postao svjedok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana