Kacin ostao bez mandata u EP

Tanjug
Kacin ostao bez mandata u EP

Ljubljana - Na izborima za EP u Sloveniji, najviše glasova dobio je konzervativni blok, a dosadašnji izvjestilac EP za Srbiju Jelko Kacin nije uspio da osvoji treći mandat.

Prema prvim rezultatima glasanja, slovenačke stranke desnog centra osvojile su pet od osam poslaničkih mjesta, dok su tri pripala ljevičarima.

Demokrate (SDS) dobile su 24,6 odsto glasova i tri mestra, a zajednička lista Nova Slovenija (NSi) i Narodna partija (SLS) 15,2 odsto i dva mjesta, prenijela je STA.

U Evropskom parlamentu, SDS će predstavljati poslanici Milan Zver, Romana Tomc i Patricija Šulin.

Jelko Kacin, koji na izborima nije uspio da osvoji treći mandat, s 5,5 odsto dobijenih glasova, rekao je da rezultat današnjih izbora predstavlja "trenutak istine slovenačke politike".

Kacin se zapitao da li će slovenački političari u budućnosti biti više ujedinjeni, a nada se da će, poslije konačnih rezultata, raspodjela mjesta u EP ipak biti izmjenjena.

S obzirom na slabu izlaznost, koja je do 16 časova bila samo oko 16 odsto, Kacin je ocijenio da su odluku ko će sjedeti u Evropskom parlamentu, donijeli građani koji su svjesni mogućnosti koje EU nudi Sloveniji.

Kacin je posljednjih 10 godina bio poslanik Evropskog parlamenta, u ime Slovenačke liberalno-demokratske stranke (LDS).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana