Kacin: Oslobađajuće haške presude kontraverzne

Agencije
Kacin: Oslobađajuće haške presude kontraverzne

Beograd - Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je da su oslobađajuće presude Haškog tribunala u slučajevima hrvatskih generala i Ramuša Haradinaja kontroverzne, ističući da su se zločini desili u Hrvatskoj i Kosovu i da počinioci moraju da odgovaraju.

“Svi počinioci moraju biti procesirani od strane domaćeg pravosuđa u zemljama gdje su zločini bili počinjeni”, rekao je Kacin u Evropskom parlamentu, predstavljajući izvještaj o Srbiji.

On je istakao da i dalje ima više od 10.000 nestalih iz ratova tokom 90-tih godina prošlog vijeka i da to pitanje mora biti riješeno jednom zauvijek.

Kacin je rekao da je u najboljem interesu Srbije, regiona i EU da se ovaj proces nastavi, uprkos zastoju nakon presuda Haškog tribunala, saopšteno je iz Kacinovog kabineta.

“Proces pomirenja i normalizacije odnosa među zemljama zapadnog Balkana treba da bude politički imperativ i jeste osnovni uslov za uspjeh evropskih integracija”, rekao je Kacin.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo je 16. novembra Gotovinu i Markača, koji su pred ovim sudom u aprilu 2011. godine prvostepenom presudom osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora za ratne zločine počinjene nad Srbima 1995. godine tokom vojne akcije “Oluja”.

Dvije sedmice poslije, Haški tribunal oslobodio je 29. novembra bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja i njegove saradnike Idriza Baljaja i Ljahija Brahimija krivice za zločine nad albanskim, srpskim i romskim civilima u logoru OVK u Jablanici 1998. godine zbog nedostatka dokaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana