Jutarnji: Plenković ovih dana sa komandantima iz Bljeska

Tanjug
Jutarnji: Plenković ovih dana sa komandantima iz Bljeska

ZAGREB - Premijer Andrej Plenković trebalo bi ovih dana da održi sastanak sa potpredsjednikom vlade i ministrom branitelja Tomom Medvedom i komandantima koji su učestvovali u vojno-policijskoj akciji Bljesak, maja 1995., koje Tužilaštvo BiH sumnjiči da su tada činili ratne zločine nad civilnim stanovništvom, piše zagrebački Jutarnji list.

Tužilaštvo BIH je hrvatskom Ministarstvu pravosuđa uputilo međunarodnu zamolnicu za pravnu pomoć u vezi 14 komandanata koje tereti da su učestvovali u izdavanju naredbi za neselektivno granatiranje i artiljerijsko djelovanje s područja pod kontrolom HV-a po civilnim ciljevima i nebranjenim mjestima Bosanske Gradiške i Kozarske Dubice, pri čemu je ubijeno više civila.

Zamolnica je diplomatskim putem u Zagrebu zaprimljena prošlog petka, saopštilo je juče Ministarstvo pravosuđa.

Zahtijev se zasniva na izveštaju koji je još prije 16 godina sastavljen u Banjaluci, piše list i dodaje da javno dostupni izvori u Republici Srpskoj i Hrvatskoj navode da je 2. maja 1995. godine HV granatirao i MIG-ovima napao Bosansku Gradišku, pri čemu su poginuli Dajana i Nemanja Gojić, čiji su roditelji bili teško ranjeni, kao i trogodišnja djevojčica Una Tadić.

Iako se cijeli državni vrh slaže u mišljenju da nema osnova za procesuiranje hrvatskih komandanata, postoje razmimoilaženja oko toga kako je najbolje odgovoriti, piše Jutarnji.

Dodaju da premijer Plenković zastupa mišljenje da bi postupak trebalo riješiti u redovnoj proceduri kako bi se onemogućilo njegovo ponavljanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana