Jović: Hrvatskoj nije u interesu da Srbija sutra uđe u EU

B92
Jović: Hrvatskoj nije u interesu da Srbija sutra uđe u EU

Profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović rekao je u Beogradu da ne očekuje promjene u odnosima Srbije i Hrvatske.

On je istakao i da je Hrvatskoj u interesu da se proširenje EU nastavi kao legitiman mehanizam pritiska na zemlje kandidate.

Jović je novinarima u pauzi konferencije o odnosima Srbije i Hrvatske "Hrvatska naš sus(j)ed" rekao da, međutim, od Hrvatske ili neke druge zemlje ne zavsi da li će uopšte biti proširenja Unije.

On je rekao da se već duže vrijeme u odnosima Srbije i Hrvatske "ne dešava ništa suviše ozbiljno", odnosno da postoje "neki bolji i lošiji momenti" i da dugoročno gledano očekuje da će se nastaviti status kvo jer ti odnosi izlaze iz bilateralnog okvira".

Jović je rekao da bi Hrvatskoj bilo u interesu da se proširenje nastavi zbog pritisaka koje bi tako mogla dalje da ostvaruje i dodao da Hrvatsku tu ne radi ništa što je protivno pravilima EU.

"Hrvatskoj je u interesu proširenje EU jer je prošrirenje postalo instrument pritiskanja zemalja kandidata što je jednim dijelom bilo i dok je Hrvatska ulazila u EU i u tom smislu je vrlo efikasno kao sredstvo spoljne politike svih zemalja članica", rekao je on.

On je rekao da je Hrvatskoj bilo u interesu da se taj proces nastavi, ali da nije siguran da bi joj bilo u interesu da "Srbija uđe u EU sutra".

Jović je dodao da Srbija sve dok želi da uđe u EU uvijek može očekivati određene bilateralne uslove bilo od Hrvatske ili neke druge članice EU i da su metode pritiskanja legitimno sredstvo političke akcije.

"Sve dok te zemlje (kandidati) žele biti članice EU, proces ulasku u Uniju ih stavlja u situaciju da moraju ispunjavati one uslove koje zemlje EU postavljaju pred njih", rekao je Jović i dodao da su zemlje kandidati u lošijoj poziciji od drugih članica sve dok žele da uđu u EU.

On je podsjetio da je tako Hrvatska morala da popusti Italiji u vezi sa zaštićenim ribolovnim područjem ili Sloveniji u arbitraži oko granice.

Jović je rekao i da pitanje daljeg proširenja ne zavisi od Hrvatske ili neke druge članice EU.

"Kao što vidimo, EU je na samitu u Valeti imala dosta ozbiljnih pitanja sopstvenog identiteta i očekujem da će se možda na slijedećem samitu u Rimu krajem marta ove godine otvoriti neka od tih pitanja", rekao je on u pauzi skupa koji je organizovao Centar za spoljnu politiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana