Jovanović poručio biskupima da se ne miješaju u zdravstveno vaspitanje

Agencije
Jovanović poručio biskupima da se ne miješaju u zdravstveno vaspitanje

Zagreb - Ministar nauke, obrazovanja i sporta Željko Jovanović pozvao je Hrvatsku biskupsku konferenciju da se ne miješa u sadržaj zdravstvenog vaspitanja, jer za to nisu nadležni ni po kojem, pa ni vatikanskom ugovoru, prenose agencije.

On je rekao da je iznenađen i razočaran njihovim istupima i da zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i veliki dio Hrvatske biskupske konferencije ne razumiju kurikulum zdravstvenog vaspitanja.

- Oni su nasjeli na priče iz Udruženja “Grozd” koje je, fokusirajući se na neke naslove iz literature za nastavnike, javnosti potpuno pogrešno predstavilo šta donosi zdravstveno vaspitanje - rekao je Jovanović za Hrvatski radio.

On je istakao da će zdravstveno vaspitanje djeci dati informaciju, s obzirom da ankete pokazuju da samo 20 odsto djece sa roditeljima razgovara o temama polnog odnosa ili polnih bolesti.

- Govorićemo o prezervativu kao zaštiti od bolesti, ali i o apstinenciji, ali nikome nećemo reći da mora izabrati jedno ili drugo - naglasio je Jovanović.

On kaže da ne očekuje probleme u provođenju programa jer ga, prema anketama, podržava više od 60 odsto ispitanika.

Bozanić je izjavio ranije da je predloženi model zdravstvevnog obrazovanja u školama u Hrvatskoj “opasan, jer u nekim dijelovima razara čovjeka”.

Hrvatska biskupska konferencija saopštila je ranije da je uvođenje zdravstvenog obrazovanja u škole protivno sporazumima između Hrvatske i Vatikana, da se taj model protivi učenjima hrišćana i da je njegova obaveznost kršenje Ustava i prava slobode roditelja da sami odlučuju o obrazovanju djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana