Josipović: Sukob u SDP ne smije štetiti državi

Agencije
Josipović: Sukob u SDP ne smije štetiti državi

Zagreb -- Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da sukob između premijera Zorana Milanovića i bivšeg ministra finansija Slavka Linića ne smije da opterećuje državu.

"Sukob koji očito postoji u okviru vladajuće stranke ne smije da opeterećuje državu i državne institucije. I pozvao sam i sve ministre i sve nivoe vlasti da se posvete svome poslu, a da stranka posebno rješava svoje probleme na svojim stranačkim tijelima", rekao je Josipović novinarima u Zagrebu.

On je najavio da će iduće sedmice javnosti biti predstavljen izvještaj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) o Linićevim optužbama da ga je premijer pratio.

Josipović je taj izvještaj već dobio, ali će o njegovom sadržaju obavjestiti javnost, kako je rekao, tek kad bude gotov i izvještaj o vanrednoj kontroli koje je tražio od Kancelarije Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Smijenjeni ministar Slavko Linić nastavio je u medijima da iznosi optužbe za račun stranačkog kolege i bivšeg šefa Zorana Milanovića za koga je rekao da je "spletkaroš i da nije dobar premijer".

On je za Hrvatsku radioteleviziju rekao je da će o svemu govoriti 7. juna na Glavnom odboru SDP-a poručivši da "SDP jako gubi s ovim predsjednikom stranke koji likvidira ljude".

Linić je ocijenio da bi trebalo da se ide na vanredne parlamentrane izbore.

"Premijer me više puta i pred članovima Vlade nazivao kriminalcem i prijetio mi da će me uhapsiti, a oko mene, na poslu i u okruženju moje porodice pojavljivali su se policajci, to znam, jer su se legitimisali", rekao je Linić i dodao da ne očekuje hapšenje.

Bivši ministar finansija optužio je u četvrtak na konferenciji za novinare Milanovića da ga je smijenio spletkama i podmetanjima, a sve da bi zaštitio svoju porodicu i prijatelje u čiju je korist radio.

Milanović je odgovorio da su optužbe lažne, a u intervjuu za Jutarnji list odbacio je i optužbe koje su se pojavile u pojedinim medijima da je pošto je postao premijer bivša supruga njegovog brata dobila kredit od Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR).

Odnosi dvojice najuticajnijih SDP-ovca, Milanovića i Linića, dugo su bili napeti, a uopšte nisu razgovorali nekoliko mjeseci. Otvoreni sukob izbio je kada Linić nije želio da smjeni svog pomoćnika Branka Šegona pošto je otkriveno da je on u mogućem sukobu interesa. Popustio je tek kada je premijer to od njega tražio putem medija.

Početkom maja Milanović je smjenio Linića zbog, kako je tada rekao, narušenog povjerenja i političke odgovornost u slučaju predstečajne nagodbe vinkovačke firme Spačva u kojoj je za namirenje poreznih dugova, osnovom Linićeve potpisane odluke, uzeto zemljište čija je vrednost prema prjoceni Porezne uprave šest puta manja nego što je "država uzela pod račun".

Linić je poslije smjene najavio da će o svemu govoriti pošto završe izbori za hrvatske poslanike u Evropskom parlamentu, 25. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana