Josipović: Oni koji partizane proglašavaju zločincima ne čine dobro Hrvatskoj

Agencije
Josipović: Oni koji partizane proglašavaju zločincima ne čine dobro Hrvatskoj

Split - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović danas je izjavio kako oni koji partizane proglašavaju zločincima ne čine dobro Hrvatskoj te je podsjetio kako je i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman bio partizan.

„Oni koji hoće neku drugu Hrvatsku, Hrvatsku u kojoj se vraćaju  Kevine jame, u kojoj se partizani proglašavaju zločincima, u kojoj se ne razumije istoriju, ne čine dobro Hrvatskoj", rekao je Josipović obraćajući se prisutnima na današnjoj svečanosti obilježavana 70. godišnjice oslobođenja Splita od fašizma, održanoj u splitskom HNK.

"Uučiniću sve da istina o partizanima i partizankama, o Drugom  svjetskom ratu, o antifašizmu, o predsjedniku Josipu Brozu Titu i  drugim velikanima naše istorije bude sačuvana", rekao je, a na spominjanje Titovog imena uslijedio je aplauz prisutnih.

„Podsjetiću da je prvi hrvatski predsjednik bio partizan,  podsjetiću da je drugi hrvatski predsjednik Mesić bio i jest antifašist, a i ja sam antifašist i dijelim te vrijednosti", kazao je Josipović. Dodao je kako te vrijednosti dijeli „i najveći dio Hrvatske" te je poručio da dok god bude na javnoj sceni, a i kada više ne bude na javnoj sceni, biće skupa s onima koji dijele te vrijednosti.

„Siguran sam da ova Hrvatska, u čijem Ustavu stoji antifašizam,  antifašizam neće zaboraviti, kao što nikad neće zaboraviti ni  Domovinski rat", poručio je Josipović.

Po njegovim riječima, vrijednosti koje su pokazali partizani u  Drugom svjetskom ratu, hrabrost, junaštvo, domoljublje i  čovjekoljublje, pokazale su i kasnije generacije u Domovinskom ratu.

Partizani su, dodao je, pokazali i druge vrijednosti „da ljudi mogu  biti zajedno na strani pravde, neovisno koje su vjere ili nacije i da  mogu u najtežim uslovima biti čovjek".

Po Josipovićevim riječima, oslobođenje Splita ne bi bilo moguće bez partizana i partizanki koji su zaslužni da Split prije 70 godina bude jedan od najvećih slobodnih gradova u tada dijelom slobodnoj Evropi.

U ime odlikovanih zahvalio je nositelj partizanske spomenice Lovro Tadić, rekavši da se dvoumio hoće li uzeti to odlikovanje.

„Međutim, došlo mi je na um da je Tito jednoj brigadi dao ime braće Radić i to je povod da uzmem ovo odlikovanje, jer u ovoj Hrvatskoj ne bih htio uzeti neko drugo", kazao je Reić.

Posebno je zhvalio predsjedniku Josipoviću na tom odlikovanju  rekavši da je Josipović imao „veliku hrabrost i još veću mudrost" kada je nedavno u posjetio veterane koji protestvuju u Zagrebu. "Ja ne bih izdržao ono i moje partizansko srce ne bi izdržalo", dodao je Reić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana