Josipović o “Oluji”: Srpska strana ima pravo na drugačiji pogled

Večernje novosti
Josipović o “Oluji”: Srpska strana ima pravo na drugačiji pogled

Zagreb - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović uoči prve zvanične posjete Beogradu, koja se očekuje na jesen razmatra pitanja koja opterećuju odnose dvije države i predlaže rješenja, prenose “Večernje novosti”.

Njegova glavna poruka je da se rat završio i da je “i pred Hrvatskom i pred Srbijom evropska budućnost”.

Josipović je rekao da “razlike u gledanjima na prošlost postoje, ali očekuje da će se one smanjivati, mada vjerovatno neće nestati.”

- Činjenica o stradanju većeg broja Srba u toj akciji daje srpskoj strani pravo na drugačiji pogled. Iako ćemo se, vjerovatno, morati primiriti sa tim da na neke istorijske događaje gledamo različito, očekujem i da Srbi s razumijevanjem prihvate značaj “Oluje” za slobodu hrvatske države. S druge strane, Hrvatska treba s dužnim pijetetom da se odnosi prema svim žrtvama, da kazni zločine i da svima koji žele da se vrate to i omogući – poručio je hrvatski predsjednik.

Na pitanje šta očekuje od prvog službenog susreta sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, Josipović je rekao da očekuje “da taj sastanak bude novi podsticaj razvoju hrvatsko-srpskih odnosa.”

- Imamo još mnogo otvorenih pitanja od velike važnosti za naše države i građane. Istakao bih problem nestalih osoba, njih oko 1.700, oteto kulturno blago koje Srbija još nije vratila, pitanje izbjeglica, Srba iz Hrvatske, ali i Hrvata iz Srbije, brojne imovinske probleme. Tu je i sukcesija bivše Jugoslavije, kao i pitanje granice na Dunavu. Uz to, moramo da unaprijedimo saradnju u ekonomiji, progonu ratnih zločina i u borbi protiv organizovanog kriminala – kaže hrvatski predsjednik.

Govoreći o hrvatsko-srpskim odnosima, Josipović kaže da predstojeću posjetu Beogradu vidi “više kao novi impuls nego kao novi početak.”

- Kada imamo u vidu tešku prošlost i nedavni rat, unazad tri-četiri godine mnoga su se pitanja pokrenula, odnosi su se otopili i normalno je da razmjenjujemo turiste, da muzičari održavaju koncerte, da gostuju pozorišne predstave i izložbe, a naši sportisti se takmiče, uglavnom u fer borbi. Naše policije i pravosuđe ozbiljno sarađuju, sve je više međusobne trgovine i investicija – smatra Josipović.

On je objasnio da prema srpskom predsjedniku u Hrvatskoj nije bilo “rezervi” i da su prvi susreti sa njim ohrabrujući.

- On je legalno i legitimno izabrani predsjednik, predstavlja Srbiju i tako ga u Hrvatskoj tretiramo. Istina je, bilo je dosta nezadovoljstva nekim izjavama, pa je i to davalo utisak kao da su odnosi, kako je neko rekao, prešli u ledeno doba – kaže hrvatski predsjednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana