Josipović: Nikolićeve izjave su sada drugačije

Jutarnji list
Josipović: Nikolićeve izjave su sada drugačije

Zagreb - Ako predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ne dođe na proslavu ulaska Hrvatske u EU, propustiće da svojim prisustvom “potvrdi evropsku orijentaciju svoje zemlje”, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

- Više komentara izazivaju nagađanja o ovim ili onim uslovima pod kojima bi bio voljan da dođe. Mi smo pozvali sve susjede, svi su dobro došli. Ako ne dođe, propustiće istorijski događaj, pa i priliku da u pozitivnoj atomosferi vidi i bude viđen - rekao je Josipović u intervjuu za “Jutarnji list”.

Predsjednik Nikolić potvrdio je ranije da će sigurno biti u Zagrebu na svečanosti povodom prijema Hrvatske u EU i da bi to moglo da bude spriječeno jedino odlukom Hrvatske da “uvredi Srbiju” predstavljanjem i učešćem Kosova kao države na tom događaju.

- Ako predsjednik Nikolić ne dođe, propustiće da svojim prisustvom potvrdi evropsku orijentaciju svoje zemlje i pokaže da prihvata i provodi ono o čemu govori u evropskim i drugim institucijama - rekao je Josipović.

Hrvatski predsjednik rekao je da su retorika nakon preuzimanja dužnosti i davni politički angažman Nikolića izazivali negodovanje i da su bili teret pokušajima Hrvatske da gradi dobre odnose sa Srbijom.

- Ali predsjednik Nikolić je u više nastupa naglasio da je za zajedničku evropsku budućnost i dobru saradnju. Njegove novije izjave o Srebrenici, BiH i Hrvatskoj potpuno su drugačije. Sporazum s Kosovom velika je stvar - rekao je Josipović.

On je naglasio da svako ima pravo na novu politiku, naročito ako ona i za Hrvatsku može značiti trajni mir i rješavanje otvorenih pitanja koje ima sa Srbijom.

- Nikolić predstavlja državu koja nam je i pored teške istorije, susjed s kojim moramo graditi dobre odnose, prije svega zbog nas samih, zbog stabilnosti regiona, mira, privrede. Bilo bi mi drago da dođe - rekao je Josipović.

Pozvane suverene države, uključujući Kosovo

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas da su na proslavu ulaska Hrvatske u EU 30. juna pozvane sve suverene države, uključujući i Kosovo.

- Svi susjedi i predsjednici, uključujući predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, su dobrodošli, a oni koji će doći i učestvovati na tom velikom događaju imaće, siguran sam, veliko zadovoljstvo - rekao je Josipović novinarima u Rijeci.

On je tako odgovorio na pitanje novinara o eventualnom nedolasku Nikolića na proslavu zbog poziva Kosovu.

Josipović je ponovio da Hrvatska ima “jasna pravila” i da su “pozvane sve suverene države , uključujući Kosovo”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana