Josipović: Ne dozvoliti da se napravi crna Hrvatska

Srna
Josipović: Ne dozvoliti da se napravi crna Hrvatska

Zagreb - Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas da se ne smije dozvoliti revizija istorije i da se od antifašističke napravi crna Hrvatska.

Josipović je nazvao opasnom tendencijom poruke "onih koji žele promijeniti istoriju i od pobjednike i nekoga ko je činio dobro u Drugom svjetskom ratu napraviti zločincem".

"To je tendencija koja danas svađa i dijeli ljude i suprotstavlja ih na nacionalnoj, vjerskoj i svakoj drugoj osnovi", rekao je Josipović u Gradskoj skupštini u Zagrebu, gdje je svečano obilježeno 72 godine od formiranja zagrebačkog Desetog korpusa Narodne oslobodilačke vojske Jugoslavije.

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac rekao je da je antifašizam bio oslobodilačka snaga, pokret, ideja koja je narode tadašnje Evrope i Jugoslavije oslobodila od ropstva zločina i nejednakosti.

Upitan kako tumači da predstavnici vlasti, iako pozvani, nisu došli na današnju godišnjicu, Pupovac je rekao da oni tvrde da su antifašisti, ali da ne vole da se druže sa antifašistima, prenose hrvatski mediji.

Sa skupa, koji je organizovao Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, poručeno je da se ne smije tolerisati revizija istorije, jer "partizani i ustaše nisu jedno te isto".

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin rekao da je da su partizani u antifašističkoj borbi oslobodili zemlju, a da antifašizam nije ideologija, nego civilizacijsko opredjeljenje koje njeguje i promoviše demokratske vrijednosti.

"Ustaštvo ili fašizam je ideologija u čijem je programu politika više rase, rasni genocidni zakoni i strahovlada, ubistva, teror i deportacije u koncentracione logore", naglasio je Habulin.

On je istakao da revizija istorije u sebi sadrži minimiziranje žrtava ustaškog režima u Hrvatskoj i uloge i značaja narodnooslobodilačke borbe i vojske u konačnoj pobjedi antifašizma, nasuprot veličanju ustaške vojske kao patriotske i NDH kao težnje hrvatskog naroda za vlastitom suverenošću i nezavisnošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana