Josipović na komemoraciji Srbima

Agencije
Josipović na komemoraciji Srbima

Požega - Kod spomen-obilježja u selima Jeminovac i Šnjegavić u Požeško-slavonskoj županiji održana je komemoracija srpskim žrtvama iz tih sela koje su ubijene 10. decembra 1991. godine, a kojoj je prisustvovao i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, prenijele su agencije.

Komemoraciji za 42 srpske civilne žrtve prisustvovali su, osim Josipovića i predstavnici tog kraja, zamjenik župana Miroslav Grozdanić, predsjednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula, predstavnici srpskih stranaka i organizacija, te rodbina poginulih.

Nakon što je u pratnji počasnog voda položio vijenac ispred spomen-obilježja, Josipović je razgovarao sa rodbinom i članovima porodica pobijenih civila, podsjetio da još nisu otkriveni počinioci tog zločina i naglasio da "policija radi svoj posao".

- Ne ponovilo se - poručio je hrvatski predsjednik.

Komemorativnom skupu prisustvovali su i ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević i generalni konzul Srbije u Vukovaru Živorad Simić.

Zamjenik požeško-slavonskog župana Miroslav Grozdanić rekao je da su likvidirani 18 muškaraca i 24 žene i da je 16 žrtava imalo između 70 i 86 godina.

Spomen-ploču nevino stradalim mještanima Čečavca, Čečevačkog Vučjaka, Jerminovca, Ruševca i Šnjegavića podigli su mještani tih sela, uz pomoć županijskog manjinskog vijeća.

U tom kraju krajem oktobra 1991. godine hrvatske snage po naređenju kriznog štaba iz Slavonske Požege sprovele su prisilnu evakuaciju 26 srpskih sela smještenih u Požeškoj kotlini, podno planina Papuk i Psunj. Sela je napustilo 2.120 osoba, a poslije evakuacije počinje organizovana pljačka i sistematsko paljenje i miniranje srpskih kuća kako bi se prikrili tragovi pljačke i da se stanovnici napuštenih sela u njih više nikad ne bi vratili.

Dio starijih ljudi, koji nije htio ili mogao, usljed starosti i bolesti, da napusti svoja sela, stradao je prilikom sistematskog paljenja i miniranja njihovih kuća, izvijestio je svojevremeno "Veritas", dodavši da su Hrvati tvrdili da su sela uništili Srbi prilikom povlačenja kako ništa vrijedno ne bi palo u hrvatske ruke.

Tribina

Poslije komemoracije, Josipović je obišao povratničko selo Kusonje kod Pakraca, gdje je razgovarao sa povratničkim porodicama i položio vijenac na spomen-obilježje poginulim hrvatskim vojnicima, poslije čega je učestvovao na javnoj tribini u Pakracu "Aktuelni položaj srpske zajednice na području Zapadne Slavonije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana