Josipović i Čačić zajedno na izbore

Srna
Josipović i Čačić zajedno na izbore

Zagreb - Bivši predsjednik Hrvatske i lider novoosnovane političke opcije "Naprijed Hrvatska - progresivni savez" Ivo Josipović najavio je danas potpisivanje koalicionog sporazuma za predstojeće parlamentarne izbore s Reformistima Radimira Čačića, prenosi agencija Hina.

Iako hrvatski mediji već neko vijreme nagađaju o okupljanju novog bloka na ljevici koji bi konkurisao SDP-u, Josipović za sada odbija da konkretno govori o drugim potencijalnim partnerima svoje stranke.

Političku bliskost sa Čačićem Josipović je pokazao još kao šef države, kada se pojavio na osnivačkoj skupštini Reformista, koji su mu se odmah odužili podrškom njegovoj predsjedničkoj kandidaturi.

Josipovićevu su kandidaturu, inače, podržale i druge stranke ljevice i lijevog centra, a finansirala ju je njegova bivša stranka SDP, iako su zategnuti odnosi na relaciji premijer Zoran Milanović - Josipović bili vidljivi dugo vremena prije kampanje.

Kulminirali su nakon izbornog poraza, kada je Josipović izjavio da ne namjerava da se vrati u bivšu stranku, jer vođstvo SDP-a nije sklono ozbiljnim reformama, a predsednika SDP-a Milanovića je direktno optužio da mu je naštetio u predsjedničkoj kampanji.

Kako piše Hina, Josipoviću je od osnivanja stranke prešao dio SDP-ovaca u različitim sredinama i, iako je poručio da "ne želi veliku pompu i biti opstruktivni faktor u radu SDP-a", jasno je da će se Josipović na predstojećim izborima ciljati upravo na SDP-ovo biračko tijelo.

U tome bi mu, prema medijskim nagađanjima, mogao pomoći još jedan bivši SDP-ovac - bivši ministar finansija Slavko Linić, koji je prije ljeta najavio da će na izbore kao nezavisni kandidat u riječkoj izbornoj jedinici, pri čemu nije isključio mogućnost saradnje s nekim strankama na ljevici.

Josipović ne skriva da bi rado sarađivao i s IDS-om, a novinarima je potvrdio kako se o tome razgovara, ali da je odluka na stranačkim tijelima IDS-a.

"Bliske su nam sve regionalne stranke, penzioneri, a tu su još neke manje stranke koje će se na ovaj ili onaj način zajedno s nama boriti za mjesta u Saboru", naveo je Josipović, odbivši precizirati s kim razgovara.

Mediji nagađaju da bi se Josipovićevom bloku mogao pridružiti još jedan bivši SDP-ovac, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa svojom nedavno osnovanom strankom, a u društvo Josipovića mediji nerjetko uključuju i Primorsko-goranski savez koji ne želi da komentariše takva nagađanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana