Josip Boljkovac: U Hrvatsku se vraća ustaštvo

Agencije
Josip Boljkovac: U Hrvatsku se vraća ustaštvo

Zagreb - Prvi ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Josip Boljkovac (94), koji je optužen za ratne zločine počinjene 1945. godine, izjasnio se u Županijskom sudu da nije kriv.

Boljkovac je optužen da je počinio zločine nad 21 civilom 1945. godine kod Duge Rese. Tvrdi da se ne boji procesa ni eventualne presude.

- Tragično je da se u Hrvatsku vraća ustašluk pa se sudi SKOJ-evcima koji su dizali ustanak protiv fašizma 1941. Radije bih da griješim i da u Hrvatskoj nema ustašluka, ali ne griješim - rekao je Boljkovac.

On je upitao kome treba suđenje protiv onih koji su prvi dizali ustanak i izvršavali zadatke, "propješačili ove krajeve kad se klalo i ubijalo, kao i ovdje u bivšoj opštini Skakavac".

- Nekome valjda treba. Ali to je opomena - naveo je  Boljkovac.

Inače, Boljkovca su u zgradu suda unijeli u kolicima, a njegov advokat Anto Nobilo najavio je da će njegov branjenik negirati krivicu.

U ovom procesu sud je odlučio da će suditi na osnovu iskaza 25 svjedoka iz istrage, članova porodica žrtava koji znaju za zločine, ali ne znaju ko je odgovoran. Njihovi iskazi su juče pročitani na suđenju.

Boljkovcu se na teret stavlja da je kao šef kotarskog Odjeljenja za zaštitu naroda (OZNA) naložio ubistvo 21 civila zbog saradnje sa ustašama.

Optuženi, kako su prenijeli hrvatski mediji, kaže da je "sve moguće zbog prevelikih diskrecionih prava sudija" iako likvidacija iz 1945. godine nema nikakve veze s njim.

- One sa slovom "U" je skupljala logorska ekipa, a organizatore ustaškog pokreta je kupila OZNA okruga, a ne OZNA kotara, na čijem sam čelu bio ja, jer kotarska OZNA za to nije imala nadležnost - rekao je Boljkovac.

Nobilo

Boljkovčev advokat Anto Nobilo izjavio je da niko ne spori da se u optužnici opisani zločin uistinu dogodio, ali da ne postoji ni pisani ni materijalni dokaz niti ijedan svjedok koji bi mogao potkrijepiti da je krivac Boljkovac.

- Ova optužnica je pravosudno-istorijski i politički skandal jer se oslanja na tačku iz haške konvencije iz 1907. godine kojom se uređuje ponašanje okupatora na zauzetoj teritoriji. Ispada tako da su okupatori bili partizani, a NDH legitimna državna tvorevina - kazao je Nobilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana