Još par nedelja za lex Perković

Tanjug
Još par nedelja za lex Perković

Grac/Zagreb - Hrvatska vlada o "lex Perković" sigurno neće odlučivati još nekoliko nedjelja, izjavio je hrvatski premijer Zoran Milanović u Gracu.

On kaže da će u međuvremenu hrvatski ministar pravosuđa odgovoriti na pismo evropske povjerenice Viviane Reding,

"Evropska komisija o tome nikada nije raspravljala, ali naš ministar će odgovoriti na pismo evropske povjerenice, a jedno je sigurno- da vlada o tome neće odlučivati u idućih nekoliko nedjelja", rekao je Milanović.

Milanović je nakon sastanka s austrijskim kancelarom Vernerom Fajmannom i slovenačkom premijerkom Alenkom Bratušek u Gracu rekao da će Hrvatska o pitanju "lex Perković" strpljivo, ali razumno lobirati da se evropski nalog za hapšenje jednako primjenjuje na sve zemlje članice EU.

U ponoć ističe rok u kome bi službeni Zagreb trebalo da Evropskoj komisiji odgovori na pitanje kada planira da uskladi hrvatski zakon o evropskom nalogu za hapšenje s evropskim zakonodavstvom.

EK je dala Hrvatskoj rok do 23. avgusta da odgovori na to pitanje.

Hrvatska je krajem juna donijela zakon, kolokvijalno nazvan "lex Perković" kojim primjenu evropskog naloga ograničava na zločine počinjene poslije avgusta 2002.

Evropska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding je u pismu hrvatskom ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću krajem jula napisala kako ono što je Hrvatska učinila usvajanjem amandmana na zakon o evropskom nalogu za hapšenje nije u skladu s evropskim zakonodavstvom i da to treba ispraviti, prenijela je agencija Hina.

Prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić rekla je juče da će se taj zakon uskoro mijenjati i da će vlada odgovoriti Evropskoj komisiji do 23. avgusta, kada ističe rok za izjašnjavanje o promjeni zakona, ali da definitivni potezi neće biti gotovi sigurno do danas.

Samo dva dana prije ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, parlamentarna većina u Hrvatskoj je zakonskim izmjenama onemogućila primenu evropskog naloga za hapšenje na slučajeve zločina počinjenih prije avgusta 2002. godine.

Time je onemogućeno i izručenje Josipa Perkovića, nekadašnjeg visokorangiranog zvaničnika jugoslovenske Službe državne bezbjednosti koja je organizovala i ubistvo odbjeglog hrvatskog preduzetnika Stjepana Djurekovića u Gornjoj Bavarskoj 1983. godine.

Njemačko pravosuđe je za Perkovićem raspisalo međunarodnu potjernicu još 2009. godine, ali on i dalje nesmetano živi u Zagrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana