Još jedan svjedok “crnih trojki”: Peroviću naređeno da pretuče lidera radikala

Tanjug, Vijesti, Dan
Još jedan svjedok “crnih trojki”: Peroviću naređeno da pretuče lidera radikala

Podgorica - Afera o postojanju “crnih trojki” za prebijanje neposlušnih novinara i opozicionara u Crnoj Gori dobila još jednu potvrdu, prenosi Tanjug.

Navode je potvrdio i drugi SAJ-ovac.

U toku je saslušavanje svjedoka u tužilaštvu s ciljem utvrđivanje tačnosti navoda bivšeg pripadnika antiterorističke jedinice (SAJ) Brajuška Brajuškovića, koji je uz direktora Uprave policije Veselina Veljovića za koordiniranje tim trojkama optužio i sadašnjeg direktora Zavoda za izdržavanje krivičnih sankcija Miljana Perovića.

I dok po nalogu ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića tužilaštvo saslušava svjedoke, koji su do sada potvrdili Brajuškovićeve tvrdnje, još jedan bivši pripadnik posebne jednice MUP-a govori u prilog Brajuškovićevih navoda.

Goran Perović, koji sada radi u Zavodu za izdržavanje krivičnih sankcija, priznao je da mu je dok je bio pripadnik SAJ-a bilo naređeno da prebije nekadašnjeg predsjednika Srpske radikalne stranke u Crnoj Gori Duška Sekulića.

Perović je podgoričkom “Danu” ispričao i da je tokom kampanje za predsjedničke izbore 2008. godine, od njega traženo i da postavi uređaje za prisluškivanje u automobil opozicionog lidera, Nebojše Medojevića.

Perović je istakao da je svoje tvrdnje spreman da ponovi pred nadležnim sudovima i, kao i Brajušković, spreman je da se podvrgne poligrafskom ispitivanju.

On je naveo da se u Posebnoj jedinici zaposlio 1999. godine, kada je i upoznao Brajuškovića, koji mu je lično dao nalog da pretuče Sekulića.

Perović tvrdi da na to nije pristao, a Brajušković je ranije izjavio da je Sekulića obavijestio da mu se priprema batinaška sačekuša.

Sekulić je to i potvrdio prilikom svjedočenja pred zamjenikom tužioca.

Povodom navoda o postojanju “crnih trojki” Brajušković je do sada saslušan u tužilaštvu i u policiji, a u ponedjeljak ga je primio ministar Konjević, nakon čega je naložio hitnu i potpunu istragu.

Brajušković je, međutim, medijima rekao da nikome do sada nije govorio imena batinaša sa spiska, a povodom peticije kojom policijski specijalci negiraju postojanje “crnih trojki” on tvrdi da se i to radi po naogu Veljovića.

Spreman je, kaže, da imena sa spiska batinaša kaže samo vrhovnom državnom tužiocu.

- Ako kažem imena, organizovaće se, pronaći će ljude koji će im dati lažni alibi. Uradiće sve da me naprave lažovom - uvjerava Brajušković.

Osamdeset dva pripadnika SAJ-a iz perioda 1999-2001. godine, od kojih je njih 20 i dalje angažovano u jedinici, pisali su juče tužilaštvu i MUP-u da sa “gnušanjem odbacuju Brajuškovićeve klevete kao lažne i zlonamjerne”.

Oni su, pišu “Vijesti”, od nadležnih tražili da ubrzaju postupak provjere Brajuškovićevih navoda.

- Taj spisak je jadni pokušaj Veljovića da se sakrije iza 80 specijalaca. To je dokaz nedostatka njegove lične i građanske hrabrosti. Apelujem na predsjednika države i ministra policije da provjere ko je i kako organizovao potpisivanje tog spiska - tvrdi Brajušković koji istrajava u svojim navodima da su “crne trojke” postojale.

Svjestan je, dodaje, da imena batinaša ne smije reći javno jer bi u tom slučaju on bio mrtav čovjek.

Brajušković objašnjava i da je normalno to što je do sada ćutao o postojanju batinaša, jer je to, podsjeća, bilo vrijeme kada se “lako ginulo”.

Bivši specijalac kaže da mu se od kada je istinu iznio na vidjelo ne javljaju ni rođaci, pa ni neki prijatelji.

- Niko ne smije da digne glas protiv, zbog sitnih beneficija koje imaju od ove vlasti - tvrdi Brajušković.

S druge strane, Veljović vjeruje da je Brajušković zloupotrebljen od pojedinaca koji su osmililii ovu aferu.

Perović i on su demantovali Brajuškovićeve navode.

Ipak, oni će, kako je najavljeno, najvjerovatnije biti saslušani o po ovoj stvari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana