Još bez ostavke Karamarka, odložena sjednica HDZ

Tanjug
Još bez ostavke Karamarka, odložena sjednica HDZ

Zagreb - Iako se očekivalo da predsjednik HDZ Tomislav Karamarko danas na sjednici Predsedništva stranke podnese ostavku na mjesto lidera partije, to se neće dogodiiti jer je on odložio sjednicu.

Kako je javio N1, Predsjedništvo HDZ će imati sjednicu sutra u 11 sati, u sjedištu stranke.


Nešto ranije funkcioner HDZ Vladimir Šeks je rekao da se očekuje da će Karamarko danas da podnese ostavku.

"Očekuje se da će oko 18 sati Tomislav Karamarko podnijeti ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a i tada bi HDZ trebalo odmah da krene u postupak izbora novog predsjednika i to na osnovu načela jedan član jedan glas. Karamarko mora napustiti političku scenu", rekao je Šeks.

Šeks je poručio da Karamarko mora napustiti političku pozornicu, jer se, kako je rekao, smatra najodgovornijim za ovakvu situaciju.

Ipak, on kao krivice smatra i druge u vrhu stranke.

"Karamarko je najodgovorniji, on je donosio sve ključne odluke. Predsjedništvo i ostala tela su se rijetko sastajala, on je preuzeo odgovornost i najodgovorniji je za činjenicu da HDZ nije uspio ostati u vlasti, da je srušio vlastitu vladu. Odgovoran je i vrh stranke i svi bi trebalo svoj mandat dati na raspolaganje. Vrh HDZ bio je dužan jednostavno politički ne verovati na riječ Karamarku da će on sigurno, a bez jamstava, uspijeti formirati novu parlamentarnu većinu", rekao je Šeks.

Inače, u Zagrebu je danas raspušten Sabor, što je, kako se ocijenjuje, istorijska odluka kojom je otvoren put za održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora najvjerovatnije u prvoj polovini septembra.

Odluka je donijeta sa dva glasa protiv i jednim uzdržanim i stupa na snagu 15. jula, nakon čega slijedi odluka o datumu prijevremenih izbora.

Hrvatska predsijednica od tada izbore može raspisati u najkraćem roku 30, a najdužem 60 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana