Joanikije: Djeca obnavljaju narod, državu i Crkvu

Tanjug
Foto: Ostrog studio

PODGORICA - Mitropolija crnogorsko primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka organizovale su večeras Moleban za svetinju braka i očuvanje porodice na platou ispred sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, sa kojeg je mitropolit Joanikije poručio da bez djece nema budućnosti i da porodice sa mnogo dece obnavljaju narod, državu i Crkvu.

-Svi vi koji ste ovdje pokazali ste brigu za svoj narod i za svoju državu. Moramo se potruditi da sve ono što su nam u nasljeđe ostavili naši preci, očuvamo -  rekao je mitropolit.

On je Zlatnim likom Svetog Petra II Tajnovidca odlikovao Andreja i Sofiju Adžić iz Podgorice koji imaju osmoro djece, a isto odlikovanje dobili su Dejan i Suzana Crnogorčević iz Zete koji imaju sedmoro djece, kao i Nikola i Nađa Damjanović sa šestoro djece.

Odlikovanje su dobili i Danilo i Sonja Popović iz Podgorice.

Kako je prenio portal podgoričkog Dana, protojerej Predrag Šćepanović je u proglasu poručio da „živimo u vremenu totalitarizma, grijeh je mera ljubavi i slobode, a zapravo su obesmišljene i ljubav i sloboda“.

Večeras se, kazao je, molimo za milost i blagoslov za svako stvorenje, da se sačuva svaki brak i svaka porodica.

-Imamo dosta nevjenčanih brakova, ima dosta i razvedenih brakova, a brak je blagosloven i pred bogom i pred ljudima -rekao je protojerej Šćepanović i istakao da se ne može ćutati kada se vrši nasilni socijalni inžinjering.

-Ne možemo ćutati da se mediji, prosvjeta, kultura, političke ustanove pretvaraju u sredstva psihološkog i moralnog pritiska. Ta paganska ideologija ne može da mijenja hrišćanske vrijednosti sa kojima naš narod živi od kada zna za sebe - istakao je.

Poručio je da se „protive paradama i performansima u kojima se skrnavi vjera, izopačenim vrijednostima koje propagiraju izruguju se tradiciji potkopavajući porodicu i državu“.

- Pozivamo vlast da zaštite narod i državu, naročito decu koja su izložena sadržajuma LGBT počev od školskog doba. Prizovimo milost na sve brakove i na svu omladinu, da bi se kroz vrline i bogom dane talente proslavile ime božje – naglasio je Šćepanović.

Moleban je održan uoči sutrašnjeg Montenegro Prajda u Podgorici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana