Ji: U Hrvatskoj nije prisutna fašizacija

Srna
Ji: U Hrvatskoj nije prisutna fašizacija

Zagreb - Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Brajan Hojt Ji rekao je danas da "ne vidi da je u Hrvatskoj prisutna fašizacija".

"Ne vidim taj trend", rekao je Ji novinarima u Zagrebu.


On je naveo da je u zemljama južne i jugoistočne Evrope vidljiv rast radikalnih stranaka, prenose hrvatski mediji.

"Vidimo rast radikalnih stranaka u južnoj i jugoistočnoj Evropi, ali ne samo na desnici, već i na ljevici, gdje političari pokušavaju da profitiraju od nezadovoljstva ljudi", rekao je Ji.

On kaže da je u regionu i šire prisutan trend koji se tiče očekivanja građana od njihovih vlada kada je riječ o budućnosti njihove djece, te da je konstanta na globalnom nivou - hitnost da se stanje popravi.

Osvrnuvši se na odnose Hrvatske i Srbije, Ji je rekao da svjedoči istinskim naporima Zagreba i Beograda u rješavanju spornih pitanja bilo da je riječ o ratnim zločinima, integracionim pitanjima, BiH, Crnoj Gori ili odnosima sa Rusijom.

Ministar rada Srbije Aleksandar Vulin pozvao je Evropu da reaguje na bujanje fašizma u Hrvatskoj, navodeći da postavljanje ploče sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni" u Jasenovcu više nije pitanje za Hrvatsku i Srbiju već da zahtijeva međunarodno reagovanje.

Veterani Hrvatskih odbrambenih snaga otkrili su u centru Jasenovca, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracionog logora, spomen-obilježje na kojem je uklesana ustaška krilatica "Za dom spremni!".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana