Jevreji bojkotovali komemoraciju u Hrvatskoj

Agencije
Jevreji bojkotovali komemoraciju u Hrvatskoj

Zagreb - Koordinacija jevrejskih opština u Hrvatskoj bojkotovala je u petak komemoraciju održanu povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, koju je organizovala državna vlast.

Jevreji su odlučili da bojkotuju komemoraciju zbog povampirenja ustaštva u toj zemlji, koje ne nailazi na osudu čak ni predstavnika vlasti.

Ceremoniji polaganja vijenaca na groblju Mirogoj nije, međutim, prisustvovao hrvatski premijer Andrej Plenković, već je kao njegov izaslanik vijence položio ministar spoljnih i evropskih poslova Davor Ivo Štir.

Vijence je položio i predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov. Uz predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednika Vlade bili su prisutni i poslanici Hrvatskog sabora.

Obilježavanje Dana sjećanja za žrtve holokausta bila je glavna tema i na sjednici Hrvatskog sabora. Poslanik SDP-a Bojan Glavašević postavio je pitanje kako se u stvari Dan holokausta obilježava u Hrvatskoj. Podsjetivši da se Međunarodni dan holokausta obilježava u cijelom svijetu u znak sjećanja na žrtve nacističkog režima, Glavašević je rekao da Hrvatska u tome nije vjerodostojna. Rekao je da u Jasenovcu i Kutini i dalje stoje table sa zloglasnim pozdravom ustaškog režima, a u Šibeniku je izbačena izložba o Ani Frank, jer su ustaše prikazani kao zločinci.

- Zbog toga i jevrejska udruženja nisu učestvovala u zvaničnom obilježavanju dana u Hrvatskoj - rekao je Glavašević i dodao da se ponašanjem premijera Andreja Plenkovića ne poštuju žrtve.

Glavašević je, naime, ukazao da su Plenković i Milijan Brkić posjetili Izrael, ali da to nije dovoljno, jer treba pri tome biti vjerodostojan i odati poštu žrtvama i u Hrvatskoj. U zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svetskog rata ustaše su ubile 700.000 ljudi, među kojim 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, te 127.000 antifašista. U Jasenovcu je ubijeno 20.000 djece.

Direktor centra "Simon Vizental" u Jerusalimu Efraim Zurof izjavio je da je stotine, ako ne i hiljade nacista osumnjičenih za ratne zločine, još na slobodi.

Vrijeđa Srbiju, brani ustaški pozdrav

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da tabla sa uklesanim ustaškim pozdravom u Jasenovcu ne veliča neke ličnosti iz Drugog svjetskog rata i da se ne osjeća licemjerno zbog boravka u Jerusalimu dok ta tabla stoji usred Jasenovca.

- Riječ je o ploči postavljenoj dobrovoljcima Hrvatskih odbrambenih snaga koji su poginuli u ratu braneći Hrvatsku od velikosrpske agresije. To nije plača u spomen nekome u kontekstu ustaškog režima - rekao je Plenković.

Dio hrvatskih medija oštro je kritikovao izjave Plenkovića nakon posjete Jad Vašemu, s porukom da, ako već želi da istakne saučešće, ne mora da ide u Izrael, jer žrtve fašističkog režima, "strašnu i tragičnu priču najgorih zločina protiv čovječnosti", može naći i u svojoj domovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana