Jeremićeva inicijativa “slamka spasa”

Agencije
Jeremićeva inicijativa “slamka spasa”

Beograd - Izbjegli i prognani Srbi iz Hrvatske u inicijativi predsjednika Generalne skupštine UN Vuka Jeremića da zakaže raspravu o radu Haškog tribunala vide posljednju slamku spasa koja bi donekle mogla ublažiti nepravdu koja im je učinjena, saopštila je danas Asocijacija izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske, prenose agencije.

- Do održavanja javne tematske debate o ovoj temi, koja je zakazana za 10. april 2013. godine, izbjeglička udruženja planiraju da preduzmu određene korake. Organizacijom javnih skupova, tribina, konferencija za novinare, preko pisanih i elektronskih medija žrtve progona iznijeće svoju istinu i tako još jednom upoznati domaću i svjetsku javnost o nepravdi koja im je učinjena - navodi se u saopštenju Asocijacije.

Asocijacija je najoštrije osudila izjavu predsjednika Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasima Ljajića da će Srbiji samo štetiti odluka predsjednika Generalne skupštine Vuka Jeremića da zakaže raspravu o radu Tribunala.

- Poslije sramne presude Haškog tribunala kojom su oslobođeni svake odgovornosti hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač, kao i posljednjeg oslobađanja Ramuša Haradinaja, inicijativa Vuka Jeremića naišla je na plebiscitarnu podršku kod izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske. Zato su oni sa zaprepaštenjem i nevjericom prihvatili izjavu Rasima Ljajića, koji smatra da je to samo lična Jeremićeva promocija koja neće donijeti ništa dobro - navodi se u saopštenju.

Izbjegli Srbi iz Hrvatske smatraju da su za ovakvo stanje prvenstveno odgovorne UN koje su osnovale Haški tribunal i zato imaju obavezu da provedu raspravu o radu toga suda, kao i posljedicama koje su iz toga proistekle.

- Posebno UN imaju tu obavezu jer je akcija hrvatske vojske i policije “Oluja” izvedena na područje koje je bilo pod njihovom zaštitom. Ukoliko ova rasprava ne postigne očekivani rezultat, neće to biti samo poraz pravde, nego će i same UN izgubiti svaki kredibilitet - ističe se u saopštenju.

Asocijacija izbjegličkih udruženja još jednom apeluje na Vladu Srbije da podrži Jeremićevu inicijativu i istovremeno moli Ministarstvo spoljnih poslova da realizuje raniju ideju da se konzulat Srbije iz Rijeke preseli u Knin, što bi bilo od većeg značaja i interesa za preostale Srbe koji se u posljednje vrijeme našli u još težem položaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana