Jeremić i Tadić žele na čelo UN?

Agencije
Jeremić i Tadić žele na čelo UN?

Beograd - Za mjesto generalnog sekretara UN, po isteku mandata Ban Ki Muna, osim nekadašnjeg šefa diplomatije Srbije Vuka Jeremića zainteresovan je i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić, pišu "Večernje novosti".

Isti izvor navodi da bi Tadić, koji je lider Nove demokratske stranke, mogao o svojim planovima danas da obavijesti lidera SNS-a Aleksandra Vučića tokom razgovora o novoj vladi Srbije.

Jeremić po povratku u Beograd, nakon uspješnog predsjedavanja Generalnom skupštinom UN, nije krio da bi želio da nastavi karijeru na čelu najmoćnije svjetske organizacije.

Za sada se zna da će Jeremiću "na crtu" najvjerovatnije izaći bivši slovenački predsjednik Danilo Tirk, hrvatski šef diplomatije Vesna Pusić, slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak i generalni direktor Uneska Irina Bokova iz Bugarske.

Šef diplomatije Srbije Ivan Mrkić kaže za "Večernje novosti" da bi Jeremić bio odličan kandidat, sa neobično bogatom biografijom.

"Osim kvalifikovane ličnosti, najbitnije je da se proceni od kolikog je to interesa za Srbiju. Verujem da bi za Srbiju bilo dobro da njen predstavnik bude na čelu najvažnije međunarodne organizacije, koja okuplja sve suverene države na planeti", rekao je Mrkić.

Novi generalni sekretar UN trebalo bi da stupi na dužnost 1. januara 2017. godine, a njegov mandat traje pet godina i može se jednom obnoviti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana