Jeckov: Mitovi su da Srbi imaju svoje škole u Hrvatskoj

Srna
Jeckov: Mitovi su da Srbi imaju svoje škole u Hrvatskoj

ZAGREB - Poslanik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Hrvatskom saboru Dragana Jeckov izjavila je danas da su mitovi da u Hrvatskoj postoje odvojene ekskluzivno srpske škole, da Srbi uče iz udžbenika iz Srbije i po takozvanom srpskom programu.

 “U Hrvatskoj definitivno ne postoje odvojene škole, ne postoje ekskluzivno srpske škole, a kamoli škole izdvojene iz državnog obrazovnog sistema”, rekla je Jeckov komentarišući inicijativu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da promijeni model obrazovanja u Vukovaru, odnosno da spoji takozvane hrvatske i srpske škole.

Istina je, kaže ona, da učenici odlaze u iste zgrade, da đeca obično idu u iste smjene, imaju zajedničke fakultativne aktivnosti, a jedina razlika je da pripadnici manjinske zajednice nastavu slušaju na maternjem jeziku i to ako roditelji tako odluče.

“Model A koriste italijanska, mađarska i češka manjina i svoja manjinska prava konzumiraju i u većem obimu nego Srbi, jer su njihove škole, za razliku od srpskih, registrovane kao manjinske”, rekla je Jeckov.

Ona je poručila da srpska zajednica ne traži nešto drugo u odnosu na ostale, već da nije ostvarila ni onaj rang prava koja imaju drugi, a obrazovanje na maternjem jeziku i pismu nema alternativu./kraj/sđp

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana