Jazavac izazvao sudar: Lovački savez dužan isplatiti odštetu 8.500 evra

Agencije
Jazavac izazvao sudar: Lovački savez dužan isplatiti odštetu 8.500 evra

ZAGREB - Hrvatski lovački savez dužan je da isplati gotovo 8.500 evra čovjeku koji je prije dvije godine na državnom putu Audijem naletio na jazavca i oštetio automobil.

Ova nesreća dogodila se 30. septembra 2022. godine oko 23.09 na putu između Bolfana i Cvetkovca, kada je na put istrčao jazavac dugačak 35 centimetara i težak između 16 i 17 kilograma.
Životinja se zaletjela u prednji branik vozila, a potom pobjegla, da bi na kraju uginula. U tužbi je ovaj Križevčanin naveo da se na njegovoj strani uz put nalazio saobraćajni znak "Divljač na cesti", a nalet na životinju dogodio se nekih 700 metara iza tog znaka.
Uz policiju je odmah obaviješten i predstavnik Lovačkog društva Vepar Rasinja, a uz vozača su se u trenutku naleta na jazavca nalazile još dvije osobe. Čovjek je odmah nakon nesreće štetu prijavio Hrvatskom lovačkom savezu.
Rekao je da je vozio propisanom brzinom, kao i da je bila noć i da je vidljivost bila loša, ali da je uprkos tome prikočio kada je shvatio da mu je životinja na putu.
- Jazavac je nakon sudara još uvijek bio živ, vrtio se u krug po putu i pao u jarak koji je bio pun vode, gdje se i utopio, naveo je vozač.
Hrvatski lovački savez je u odgovoru osporio tužbu i tužbeni zahtjev u cjelosti, ali sud je u potpunosti dao za pravo Križevčaninu. Hrvatskom lovačkom savezu naloženo je da mu isplati 5.744 evra na ime naknade imovinske štete, ali i 2.731 evro za nadoknadu sudskih troškova.
Odlučeno je tako, jer Zakon o lovu propisuje odgovornost lovoovlašćenih za štetu koju počini divljač u lovištu, a kako javni put nije lovište, na nju se ne mogu primjenjivati odredbe tog zakona.
- Kada jazavac naglo iskoči na put, kada je udaljenost uočavanja mala, to je opasno. Jazavac u prostoru njegovog prirodnog staništa, s obzirom na njegove prirodne osobine, nije opasan, ali u uvjetima u kojima se nezgoda dogodila, jeste, navodi se u presudi.
Dodaje se da je za štetu od strane "opasne stvari" odgovoran njen vlasnik prema kriterijumu objektivne odgovornosti bez obzira na krivicu.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana