Jarnjak se brinuo o finansijama HDZ-a

Agencije
Jarnjak se brinuo o finansijama HDZ-a

Zagreb - Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader počeo je juče da iznosi odbranu u slučaju "Fimi medija", do sada najvećoj korupcionaškoj aferi u hrvatskoj politici, u kojoj je na optuženičkoj klupi i njegova bivša stranka HDZ.

Na početku se požalio da su mu narušena prava na odbranu. Sudija ga je, kako prenose agencije, prekinuo i istakao da se on nalazi u zatvoru, "jer se poštuje zakon, budući da je osuđen na deset godina zatvora u slučajevima 'Hipo' i 'Ina-Mol'".

Objasnio je i sistem rukovođenja stranke u njegovo vrijeme, politički i operativni mozak stranke bio je, kazao je Sanader, Ivan Jarnjak.

- Isti taj Jarnjak je lagao na sudu da sam ja o svemu odlučivao. To je smiješno! Kako sam mogao ja sve to da radim? Glavni blagajnik je vodio zapisnik i evidenciju. Jarnjak nije na sudu rekao šta je on radio, a svaki dan je bio u stranci - rekao je Sanader.

Sanader je u odbrani ponovio da je žrtva političkog progona, koji je glavnom državnom tužiocu naložila Jadranka Kosor, njegov nasljednik, te da je sve sprovedeno uz pomoć medija, koji su ga unaprijed osudili.

Kao i u svojoj prvoj odbrani u slučaju "Ina-Mol", Sanader je podsjetio da je obavljao niz visokih državnih dužnosti i učestvovao aktivno u afirmaciji Hrvatske u inostranstvu.

Ocijenio je da pravičnog suđenja ne može biti dok je sud pod pritiskom cijele javnosti.

- Doveden sam u situaciju da kao premijer sa najdužim mandatom budem osuđen kao prvi i jedini ratni profiter u Hrvatskoj. Rekord za Ginisovu knjigu. Ako treba da budem rekorder, neka, ali slomiti me neće - rekao je Sanader.

Ponovio je da nije učinio ono što mu se stavlja na teret, jer u tom slučaju nikada ne bi podnio ostavku na najvišu političku dužnost.

- Nisam glup da odem s najmoćnije funkcije u državi ako imam masla na glavi. Da sam na vlasti, Mladen Barišić se ne bi usudio da laže, niti bi se Bajić usudio da podigne šest optužnica protiv mene - kazao je Sanader, ponavljajući da je iz politike otišao samo zbog ucjena u vezi sa granicom sa Slovenijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana