Jarnjak: Da sam poslušao Tuđmanovu naredbu, bilo bi mrtvih

Tanjug
Jarnjak: Da sam poslušao Tuđmanovu naredbu, bilo bi mrtvih

Zagreb - Dvije decenije nakon demonstracija za Radio 101 na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, Ivan Jarnjak, ratni ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, govorio je za medije.

Kako je rekao nekadašnji ministar policije Hrvatske, dobio je naredbu od samog predsjednika Republike, Franje Tuđmana, da se protest spreči policijskom silom.

"Bio sam svjestan da sam u makazama i da mi slijede posljedice bez obzira šta uradim. Da sam poslušao Tuđmanovu naredbu, na ulicama bismo imali mrtve i ranjene. Bila je napravljena procjena razvoja događaja. Policija je bila dovoljno jaka i sposobna da ljude spriječi da izađu na Trg bana Jelačića, ali bi to značilo žrtve i razbijen cijeli uži centar grada", rekao je Jarnjak koji je Tuđmanovu naredbu odbio. Svu odgovornost preuzeo je na sebe, piše zagrebački "Jutarnji list".

Na pitanje šta je bio razlog da Tuđman naredi okretanje policijskih cijevi protiv sopstvenog naroda da bi ućutkao kritičare i one koji misle drugačije, Jarnjak odgovara da je Tuđman u to doba bio teško bolestan, ali da su razlozi kompleksniji i dublji.

"Sjetite se, prethodila je objava CNN-a da je predsjednik u bolnici i da mu je ostalo tri do šest mjeseci života. Od tog časa počele su bitke za naslijednika, a one su bile vrlo grube. Radio 101 bio je jedan od elemenata te borbe. Neki su željeli stvaranje nereda u kojima bi se policija slomila pa bi morala intervenisati vojska", prisjetio se Jarnjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana