Janšu napustio Radovan Žerjav

Agencije
Janšu napustio Radovan Žerjav

Ljubljana - Slovenačka narodna stranka napustiće koalicionu vladu Janeza Janše i prijeći u opoziciju, najavio je lider ove stranke Radovan Žerjav, prenose agencije.

Uz Žerjava, koji je slovenački ministar privrede, stranka će za dvije sedmice povući i ministra poljoprivrede Franca Bogoviča.

Ovim eskalira kriza slovenačke Vlade koja bi nešto više od godine dana nakon formiranja uskoro mogla da ima podršku samo trećine poslanika u parlamentu, javljaju hrvatski mediji.

Janšinu Vladu već su napustili ministri Građanske liste, a isti potez za kraj mjeseca je najavio i ministar spoljnih poslova Karl Erjavec koji vodi Demokratsku stranku penzionera.

Žerjav je odbacio navode medija da su tri stranke koje izlaze iz Janšine Vlade dogovorile obrise prelazne vlade i da će za mandatara predložiti profesora ustavnog prava Miru Cerara.

On kaže da njegova stranka nema interes za ulazak u neku novu koaliciju i da želi da se profiliše u opoziciji.

Raspad je uslijedio nakon što je antikorupciona komisija kod Janše utvrdila nesrazmjer imovine i prihoda.

O programu za izlazak iz krize i nekim prioritetnim projektima biće riječi na sutrašnjem sastanku predsjednika parlamentarnih stranaka i šefa države Boruta Pahora.

Pad Janšine Vlade mogao bi da ugrozi ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u slovenačkom parlamentu, bez koje Hrvatska ne može 1. jula da postane punopravna članica EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana