Janša: U Sloveniji je moguć grčki scenario

Agencije
Janša: U Sloveniji je moguć grčki scenario

Ljubljana - Premijer Slovenije Janez Janša rekao je da Slovenija može ići prema “grčkom scenariju” ako budu nastavljeni ulični protesti sa elementima nasilja, prenose agencije.

On smatra da je do protesta, prvo u Mariboru, a onda u Ljubljani i drugim gradovima, došlo zbog drugog kruga predsjedničkih izbora, koji će biti održani u nedjelju, 2. decembra.

- Umjesto zanimljivog dvoboja kandidata od kojih smo očekivali prijedloge za bolju budućnost kojima će konkurisati pred biračima, samo je nekoliko dana prije glasanja pažnja javnosti odvučena na sasvim drugu stranu - naveo je slovenački premijer u izjavi koju je objavio njegov kabinet uoči demonstracija najavljenih za danas popodne u Ljubljani na kojima grupe sa Fejsbuka najavljuju da će tražiti Janšinu ostavku.

Janša je istakao i da očekuje da će policija ili građani ubuduće spriječiti moguće izraze nasilja, već zabilježene na demonstracijama u Mariboru i Ljubljani početkom sedmice.

- Isto kao što su slike sa grčkih ulica iz te države otjerale strane i domaće investitore, tako se može dogoditi i u slučaju većeg nasilja u Sloveniji, jer su nasilje na ulicama Maribora i Ljubljane već prenijele strane televizije, a takva bi situacija samo štetila državi, posebno mladim i nezaposlenima - navodi Janša.

On je upozorio da u demokratiji svako može učestvovati u izbornom procesu i javno izražavati mišljenje, ali da se ne može dopustiti “bacanje granitnih kocki i eksploziva” na pripadnike policije.

- Kad ta granica nestane, ubrzo se iz demokratije prelazi u diktaturu i haos, a nasilju daje građansko pravo - naveo je Janša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana