Janša sazvao krizni štab zbog rekordnog broja zaraženih

Srna
Janša sazvao krizni štab zbog rekordnog broja zaraženih

LjUBLjANA - Slovenački premijer Janez Janša sazvao je sastanak vladine Krizne grupe za kovid 19 zbog rekordnog broja novih slučajeva zaraze virusom korona.

 “Cilj sastanka je analiza sadašnje situacije u Sloveniji i susjednim državama, kako bi se postupno smanjio broj novih zaraza, održalo djelovanje zdravstvenog sistema, ali i povećali kapaciteti za testiranje”, rekao je portparol slovenačke Vlade Jelko Kacin.

On kaže da je ambicija Vlade da se kapaciteti za uzimanje briseva na terenu i dvije laboratorije u Ljubljani i Mariboru znatno povećaju za što je potrebno osigurati sredstva i nove kadrove.

“Laboratorije bi u tom slučaju mogle testirati u tri smjene, 24 časa na dan, a na uzimanje brisa ne bi trebalo čekati nekoliko dana, čime bi se dobila realnija slika epidemiološke situacije i smanjila mogućnost širenja virusa”, rekao je Kacin.

On je demantovao da su neke škole u Sloveniji zbog većeg broja zaraženih već dobile instrukcije za nastavu na daljinu.

“Nema instrukcija za zatvaranje škola, niti je to na vidiku”, rekao je Kacin, dodavši da i dalje ostaje obaveza nastave u učionicama, osim za razrede u kojima su se pojavile infekcije pa su zaraženi u karantinu, a oni koji su bili sa njima u kontaktu u izolaciji.

U Sloveniji je u protekla 24 časa na virus korona testirano 2.560 osoba, a potvrđeno je 79 novih slučajeva, što je do sada najveći broj zaraza u jednom danu od početka epidemije, ali i najveći broj testiranja.

Slovenački epidemiolozi očekuju nastavak trenda lokalnog prenosa zaraze.

Infektolog Mateja Logar izjavila je da su posljednji podaci o broju zaraženih alarmantni i da se može očekivati nastavak trenda.

Nuška Jager Čakš iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje kaže da je budući razvoj situacije teško predvidjeti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana