Janša: Prerano govoriti o dogovoru

Agencije
Janša: Prerano govoriti o dogovoru

Brisel - Slovenački premijer Janez Janša izjavio da je prerano govoriti o rješenju spora između Slovenije i Hrvatske oko Ljubljanske banke, dok je Milanović optimista, prenose agencije.

S druge strane, hrvatski premijer Zoran Milanović je izrazio optimizam u pogledu postizanja dogovora o tom pitanju.

Janša je u Briselu izjavio da je prerano da bi se govorilo o rješenju pitanja stare devizne štednje hrvatskih štediša u bivšoj Ljubljanskoj banci, navodeći da se trenutno razmatra predlog koji su sinoć uputili šefovi diplomatija Slovenije i Hrvatske, Karl Erjavec i Vesna Pusić.

- Još je rano za davanje procena. Razmatramo predlog, koji još nije finalna verzija - rekao je Janša novinarima u Briselu, gdje večeras učestvuje na samitu lidera EU.

On je izrazio očekivanje da će u vezi s dogovorom, koji su postigli Pusićeva i Erjavec, dobiti dodatna objašnjenja tokom današnjeg susreta s Milanovićem, koji takođe učestvuje na samitu u Briselu.

Hrvatski premijer u Briselu takođe nije želeo da govori o sadržaju razgovora Pusićeve i Erjaveca, ali je izrazio optimizam u pogledu postizanja dogovora o tom pitanju.

- Ne mogu da budem konkretan u interesu uspjeha procesa. Ovo pripremamo danima. Još se nismo definitivno dogovorili, ali idemo prema tome da jedna i druga strana budu umjereno zadovoljne koliko je to moguće - izjavio je Milanović, odgovarajući na pitanje da li može da nešto preciznije kaže o dogovoru koji je postignut u slovenačkom Otočcu ob Krki između Pusićeve i Erjaveca.

Milanović je novinarima po dolasku na samit čelnika EU rekao da bi bilo loše i za Hrvatsku i za Sloveniju ukoliko dogovor o Ljubljanskoj banci ne bude postignut.

Evropska komisija je pozdravila sinoćni dogovor šefova diplomatija Slovenije i Hrvatske, navodeći da je taj ishod njihovog susreta “veoma ohrabrujući”.

Karl Erjavec i Vesna Pusić saopštili su sinoć, poslije šestočasovnog razgovora u slovenačkom Otočcu ob Krki, da su pronašli rešenje za spor dvije zemlje oko LB, ali da ga ne mogu predstaviti javnosti dok ga ne odobre vlade u Zagrebu i Ljubljani.

Ministri su najavili da će rješenje pitanja stare devizne štednje hrvatskih štediša u bivšoj Ljubljanskoj banci predstaviti svojim vladama i da će se, ako ga one prihvate, ponovno sastati u Zagrebu 19. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana