Janša: Predsjedniku SAD ću čestitati nakon zvaničnih rezultata izbora

Srna
Janša: Predsjedniku SAD ću čestitati nakon zvaničnih rezultata izbora

LjUBLjANA - Slovenački premijer Janez Janša izjavio je danas da će budućem američkom predsjedniku čestitati tek kada rezultat izbora bude konačan i zvaničan, poručujući da su izbori gotovi i onda kada druga strana prizna poraz.

Janša je na sjednici parlamenta odbacio kritike opozicije da je pozdravljanjem uspjeha Donalda Trampa na izborima prije objave rezultata, napravio "diplomatsku katastrofu" za Sloveniju, jer će "nova američka administracija ignorisati njegovu vladu".

- Izbori su gotovi onda kad druga strana prizna poraz ili kad se proglase zvanični rezultati, a sve ono što se kaže prije toga je politika - rekao je Janša.

On je dodao da će sa radošću čestitati izbornom pobjedniku kada za to dođe vrijeme i da neće postupiti kao oni koji su odmah poslali čestitke "slijedeći medijski talas", već će to učiniti po načelu da "treba razmišljati vlastitom glavom".

- Slovenija gaji dobre strateške i partnerske odnose sa SAD bez obzira na to koja je administracija tamo na vlasti, tako je bilo u svim vladama koje sam ja vodio, a tako će ostati i ubuduće - rekao je Janša i dodao da će vrijeme pokazati ko je bio u pravu i da njegovi "tvitovi" podrške Trampu neće uticati na odnose sa SAD.

Opozicioni poslanik i bivši premijer Marjan Šarec ocijenio je da je Janša čestitkom Trampu "posvađao Sloveniju sa cijelim svijetom i sa EU".

Opozicioni poslanici su kritikovali Janšu i kao jednog od Trampovih "epigona", podsjećajući da je i sam na nekim parlamentarnim izborima u Sloveniji tvrdio da je njegova stranka pokradena od takozvane "duboke države" i medija.

Janša je nakon samog završetka američkih predsjedničkih izbora, kada je prebrojavanje glasova bilo daleko od konačnog, pozdravio tadašnje Trampovo trenutno vodstvo kao gotovu činjenicu, ustvrdivši kako bi Džo Bajden bio "loš predsjednik" u trenutku kada i SAD i svijet trebaju jako vodstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana