Janša novinarku nazvao opančarkom

Agencije
Janša novinarku nazvao opančarkom

Ljubljana - Bivši slovenački premijer Janez Janša oštro je kritikovan zbog širenja rasizma.

Janša je kritikovan zato što je u polemici na društvenoj mreži "Tviter" upotrijebio izraz "opančarsko novinarstvo", za prilog novinarke sa neslovenačkim prezimenom (Stojiljković).

Novinarka je, kako su prenijele agencije, pisala da se Janša ne odaziva na pozive sudova i da je odbio da primi poziv za sud u parnici sa čovjekom kojeg je nazvao udbašem.

- Ocjenjujemo da je upotrijebljena oznaka opančar takva da je Janša njom želio da ponizi i diskredituje novinarku, ali je isto tako uvrijedio i sve koji dolaze iz krajeva bivše Jugoslavije - navela je u svom  reagovanju na "Tviteru" vodeća vanparlamentarna stranka "Solidarnost".

U reagovanju se navodi da je riječ o širenju "rasističkog diskursa". Simpatizeri Janšine stranke izraz opančar u anonimnim političkim polemikama na internetu najčešće koriste kao aluziju na ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, Janšinog političkog protivnika, dok Jankovićeve pristalice nazivaju "trenirkarima" (jer navodno nose sportske trenerke) ili "jugovićima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana