Janša i Janković nisu prijavili imovinu

Agencije
Janša i Janković nisu prijavili imovinu

Ljubljana - Slovenačka Komisija za prevenciju korupcije objavila je izveštaj iz kojeg proizlazi sumnja da su Janez Janša i Zoran Janković u sukobu interesa, prenose agencije.

Janša i Janković, premijer i gradonačelnik Ljubljane, naime, nisu prjiavili promjene svog imovinskog stanja.

Komsija je utvrdila da je Janša, koji je predsjednik Slovenačke demokratske stranke (SDS), uvećao svoju lično imovinu “nesrazmjerno i neobjašnjeno” za najmanje 210.000 evra u odnosu na ranije prijavljeni iznos.

Navodi se da je Janša u tom periodu “sufinancirao kupovinu nekretnina od privatnog poduzeća” i da je “pravnim djelovanjem na štetu tog preduzeća”, stekao imovinsku koristi od oko 100.000 evra. 

- Taj posao je, po nalazima komisije, bio opterećen izrazitim korupcijskim rizicima i sumnjom u zlopotrebu položaja - navodi se u izvještaju Komisije. 

Janša je na “Tviteru” odgovorio da su sva sredstva koje ima u skladu sa njegovom zaradom tokom posljednjih 30 godina, dok je SDS na istoj mreži objavio da Komisija objavljivanjem izvještaja pokazala koliko je “duboko komunistička”. 

Slično je i u slučaju Jankovića, dok u kontroli imovine petorice ostalih političara koji su bili ili su sada na čelu stranaka, nisu utvrđene nepravilnosti prema Zakonu o suzbijanju korupcije. 

Za Jankovića, koji je gradonačelnik Ljubljane, konstatuje se da je suštinski kršio obavezu prijavljivanja stvarnog imovinskog stanja, kao i da se njegov bankovni račun u analiziranom periodu povećao na 2,4 miliona evra. 

Od toga je na Jankovićev račun 208.000 evra pristiglo 2011. godine od firme koja je poslovala sa gradom Ljubljana.

Ta sredstva ne samo da nisu bila prijavljena protivkorupcijskoj komisiji, nego je riječ o transakciji s velikim korupcijskim rizikom, rizikom nedopuštenog lobiranja, konflikta interesa i zloupotrebe položaja, navodi se u izvještaju Komisije. 

Komisija je istakla da ne može da provjeri da li Janković ima imovinu u inostranstvu, zbog zakonskih ograničenja.

Predsjednik Komisije Goran Klemene je u današnjem saopštenju poručio da ni Janša ni Janković nisu pružili objašnjenje za pronađene nedoslednosti, iako im je data mogućnost da to urade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana