Janković ruši Vladu Slovenije?

Tanjug
Janković ruši Vladu Slovenije?

Ljubljana - Gradonačelnik Ljubljane i bivši lider vladajuće Pozitivne Slovenije Zoran Janković još nije odlučio da li će se na jesen kandidovati za predsjednika te stranke, poziciju koju je morao da napusti, a slovenački mediji upozoravaju da bi to moglo da ima dalekosežne posljedice – pad vlade i nove parlamentarne izbore.

Pad vlade i još jedni vanredni izbori, tvrde, značili bi blokdu Slovenije.

Janković je Tanjugu rekao da još nije donio odluku da li će se kandidovati za lidera Pozitivne.

- Kada budem odlučio, najprije ću o tome obavijestiti stranku, a potom i javnosti - rekao je Janković.

Slovenački, pa i neki mediji u regionu, međutim, upozoravaju da bi povratak Jankovića na poziciju prvog čovjeka Pozitivne, mjesto koje je morao da napusti kao bi omogućio formiranje aktuelne vladajuće koalicije, dovelo do dalekosežnih posljedica.

Jankovićeva nasljednica u stranci i aktuelni premijer Alenka Bratušek se tako ne suočava samo sa neočekivanim budžetskim deficitom, zbog kojeg je Slovenija ovih dana ponovo dobila neočekivano oštro upozorenje Brisela - što je ponovo obnovilo spekulacije da će na jesen morati da zatraži evropsku finansijsku pomoć - nego i s prijetnjom borbe za vođstvo unutar svoje stranke, koja bi mogla biti okončana padom vlade.

Mediji tvrde da su se Jankovoić, koji je osnivač Pozitivne Slovenije i Bratušekova, koja ga je na tom mjestu naslijedila, oštro posvađali na zajedničkoj večeri sa parlamentarnim poslanicima svoje stranke što je, kako se navodi, samo potvrdilo nagađanja da odnos između Jankovića i njegova izabranice za premijerski položaj ne funkconiše.

Nakon što je na prošlim vanrednim parlamentarnim izborima ostvario pravo malo političko čudo, kada je u samoj završnici kampanje pobijedio favorita, bivšeg premijera Janeza Janšu, predvodeći stranku koja dva mjeseca ranije uopšte nije postojala, Janković se prije nekoliko mjeseci, nakon pada Janšine vlade, povukao s čela stranke, ali nevoljno.

On je, međutim, nastavio da održava kontakte s ministrima iz svoje stranke, nastavio je da vodi kadrovsku politiku i da utiče na političke odluke vlade iz pozadine, tako da je samo bilo pitanje vremena kada će se takav odnos pretvoriti u otvoreni sukob, tvrde mediji.

Navodi se i da se Janković nikada nije pomirio sa svojom “detronizacijom” i da smatra da ona nije bila pravedna.

Uvjeren je s toga da je politički kažnjen bez stvarne krivice, iako ga je, kao i Janšu, antikorupcijska komisija optužila za netransparentne poslove i favorizovanje članova svoje porodice.

Janković, međutim, tvrdi da se u tom izvještaju našao samo kao kolateralna šteta Janšine korupcije.

Ako je Janković možda na početku i bio čovjek koji je učestvovao u svim ključnim kadrovskim i strateškim odlukama vlade Alenke Bratušek, čini se da u posljednje vrijeme to više nije bio slučaj.

Mediji, međutim, konstatuju da je jedno izvjesno: ako se Janković na jesen, ipak, kandiduje za lidera Pozitivne, onda to neće učiniti Bratušekova, što će značiti i raspad vladajuće koalicije i pad vlade.

Jankovićev povratak bi, tvrdi se, predstavljao i kršenje dogovora kojim je formirana aktuelna koalicija.

Čelnici stranaka koje učestvuju u vlasti, a prije svega Gregor Virant i Karl Erjavec pristali su, naime, na ulazak u novu vladu samo ako se Janković povuče s čelne pozicije u Pozitivnoj.

Zato bi, smatra se, njegov povratak značio i njihov odlazak, pa bi to bio i pad vlade, a još jedni vanredni parlamentarni izbori Sloveniju bi potpuno blokirali.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana