Janković kažnjen zbog uplata iz gradskog budžeta

Agencije
Janković kažnjen zbog uplata iz gradskog budžeta

Ljubljana - Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković kažnjen je sa 3.000 evra zbog spornih uplata sredstava iz gradskog budžeta na račune dva sportska kluba, prenose agencije.

Radi se o rukometnom klubu Olimpija koji je iz gradske blagajne dobio 130.000 evra i istoimenom košarkaškom klubu, u čiji budžet je iz istog izvora tokom dvije zadnje godine uplaćeno 1,9 miliona evra.

Oba kluba su usljed novčanih teškoća jedno vrijeme imala blokirane račune, a kao koruptivne te transakcije je označila državna protivkorupcijska komisija.

Komisija je dala takvu ocjenu s obzirom da je zastupnik rukometnog kluba gradonačelnikov sin Jure Janković, dok je u upravi košarkaškog kluba Vinko Moederndorfer - parlamentarni zastupnik stranke Pozitivna Slovenija čiji je Janković osnivač.

Zakon o integritetu državnih funkcionera, zabranjuje im poslove s pravnim subjektima koje vode sa njima povezane osobe i tretira ih kao koruptivne.

Upravo zbog toga protivkorupcijaska komisija je kao prekršajno tijelo gradonačelniku Jankoviću odredila novčanu kaznu od 3.000 evra.

Janković se na kaznu žalio, ali su žalbu odbile dvije više instance čime je rješenje postalo pravosnažno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana