Janko Veber na čelu slovenačkog parlamenta

Agencije
Janko Veber na čelu slovenačkog parlamenta

Ljubljana - Slovenački parlament izabrao je danas za novog predsjednika Janka Vebera iz stranke Socijalnih demokrata (SD), umjesto Gregora Viranta koji je podnio ostavku nakon što je njegova Građanska lista (GL) izišla iz vlade Janeza Janše, prenose agencije.

Za izbor Vebera glasala su 52 poslanika, a 34 ih je bilo protiv na sjednici na kojoj može, prema najavi, da dodje i do formiranja nove Vlade koja bi nasljedila aktuelnu Janšinu.

U večernjim časovima parlamentarci će glasati o prijedlogu da se za mandatara te Vlade imenuje Alenka Bratušek iz stranke Pozitivna Slovenija (PS), čime bi bilo izrečeno nepovjerenje premijeru Janši i njegovoj vladi.

Ukoliko bude izabrana, za šta treba najmanje 46 glasova (od 90 ukupno), Bratušek će, navodi agencija Hina, pokušati da oformi Vladu u kojoj bi, uz njenu stranku, bili SD i dvije stranke koje su napustile Janšinu vladu - Demokratska stranka penzionera (DESUS) i GL.

Poslanici tih stranaka podržali su izbor Vebera za predsjednika parlamenta, potvrđujući tako da imaju potrebnu većinu i za izbor Bratušek kao mandatara.

Janšini poslanici su i danas u parlamentu ponovili da sumnjaju u uspjeh nove vlade i da smatraju da je jedini cilj povezivanja dveju stranaka opozicije i dveju koje su bile u dosadašnjoj vladi rušenje Janšine i usporavanje reformi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana