Izvršni direktor kompanije "Brskovo Majn" prekršio Zakon o strancima

Tanjug
Foto: Printskrin

PODGORICA- Izvršni direktor kompanije „Brskovo Majn“ Alenius Nils Agne dobio je rješenje Granične policije da napusti teritoriju Crne Gore, jer nije imao radnu i boravišnu dozvolu, čime je prekršio Zakon o strancima, piše danas portal RTCG.

Portal saznaje da je njemu izrečena i zabrana ulaska na teritoriju Crne Gore u narednih 30 dana.

Ovakva odluka uslijedila je nakon što je inspekcija utvrdila da je Agne boravio u Crnoj Gori bez dozvola za rad i boravak, zbog čega je kompanija na čijem je čelu kažnjena sa 1.300 evra.

Ovo, navode, nije prvi put da kompanija krši Zakon o strancima i podsjećaju da ni bivši izvršni direktor kompanije osnovane za eksploataciju rude u Brskovu, Ričard Bofi, nije imao dozvolu za rad i boravak, što je takođe utvrdila Uprava za inspekcijske poslove.

Cijela priča o poslovanju firme „Brskovo Majn“, odnosno „Tara resources“ praćena je, kažu, brojnim kontroverzama. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, nedavno je u izjavi za TVCG rekao da su  određene strane diplomate pokušale neprimjereno da utiču na Vladu za otvaranje rudnika u Mojkovcu.

Krajem prošle godine, međutim, na upit resornog ministra, zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Bojana Ćirović dostavila je dopis u kome navodi da su se stekli uslovi za raskid ugovora s koncesionarom rudnika Brskovo kod Mojkovca, jer nisu dobijeni urbanističko-tehnički uslovi, niti postoje pretpostavke za njihovo izdavanje.

Krajem januara formiran je Međuresorni radni tim za izradu stručne analize Ugovora o koncesiji sa kompanijom „Tara risorses“, o otvaranju rudnika Brskovo u Mojkovcu. Konačna odluka očekuje se početkom marta.

Ugovor sa kompanijom iz Australije o geološkom istraživanju lokaliteta Brskovo potpisan je 2010. godine, a 2018. godine australijska kompanija je prenijela vlasnički udio na švajcarsku firmu Fusion Fund I AG, koja je nastavila istraživanja te sada želi i da otvori rudnik "Brskovo Majn".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana