Izbori u Hrvatskoj još nisu raspisani, ali već poznato zna ko ide u koaliciju

Tanjug
Foto: Tportal

ZAGREB - Iako datum održavanja parlamentarnih izbora u Hrvatskoj još nije poznat, osim da će biti održani ili krajem aprila ili u maju, stranke su se već prestrojile pa će se vladajućem HDZ-u sa partnerima u izbornoj utakmici suprodstaviti dogovorena koalicija SDP-a sa strankama levice i centra.

Lider HDZ-a i aktualni premijer Andrej Plenković objavio je da će na izbore ići u tačkastoj koaliciji sa dosadašnjim partnerima. 

“Naši supartneri oni koji su sada s nama i oni koji dijele naše vrijednosti. Oni koji ne dele naše vrijednost i koji nas vređaju i koji su se pokazali politički nezrelima u dosadašnjim izazovima nisu naši partneri”, poručio je Plenković.

U izbornoj kampanji će, kaže, predstaviti “sva postignuća ostvarena proteklih godina, kao i viziju budućnosti Hrvatske za sledeće četiri godine”. Očekuje, naveo je, rezultat sličan onom na prošlim izborima, kada je HDZ-ova koalicija osvojila ukupno 66, od 151 mandata.

Veliki opozicioni blok činiće SDP sa 10 stranaka levice i centra, a kako je juče saopštio lider SDP Peđa Grbin uz njih će biti Fokus (Davor Nađi), IDS-a (Dalibor Paus), PGS-a (Darijo Vasilić), Reformisti (Radimir Čačić), Centar (Ivica Puljak), Radnička fronta (Denis Geto), Stranke s imenom i prezimenom (Dalija Orešković), Glas (Anka Mrak Taritaš) te HŠ-a (Krešo Beljak).

“Ovde je 10 političkih stranaka ljevice i centra koje u potpunosti razumiju u kakvom se trenutku Hrvatska sada nalazi, koje potpuno razumiju u kojem smeru HDZ gura Hrvatsku. I upravo zato što znamo da Hrvatska može bolje, što znamo da Hrvatska mora bolje, nakon razgovora dogovorili smo da ćemo na ovim izborima koji su pred nama nastupiti zajedno”, rekao je Grbin, Dodao je da je njihova dužnost i obaveza da idu zajedno da menjaju Hrvatsku i da će ovo “koalicija za bolju Hrvatsku”.

Dodao je da će modalitet nastupa koji se tiče i izbornih jedinica i saradnje s Možemo, sa kojim SDP razgovara o tačkastoj koaliciji, biti predmet razgovora u narednim danima.

U koaliciji ljevice i centra učestvovaće i Možemo, ali u manjem broju izbornih jedinica. Prema još nezvaničnim informacijama, radi se o četiri izborne jedinice - četvrtoj, petoj, sedmoj i devetoj, piše hrvatski portal Indeks. U preostalih šest izbornih jedinica, među kojima su i zagrebačke, ići će samostalno.

Prema pisanju Indeksa, Domovinski pokret gradonačelnika Vukovara Ivana Penave na izbore ide samostalno, a Most u koaliciji s Hrvatskim suverenistima. 

U dogovoru ljevice i liberala “izvisili” su Socijaldemokrati, društvo koje se odvojilo od SDP-a i u sadašnjem sazivu sabora ima velik broj zastupnika. Oni će na izbore morati ili samostalno ili u koaliciji s nekima od manjih stranaka. 

Od ostalih stranaka koje su najavile izlazak na izbore i imaju barem minimalne šanse za koji postotak glasova tu su Republika bivšeg šefa Fonda za obnovu i menadžera Damira Vanđelića, novoosnovana stranka Zajedno Hrvatska biznismena i bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića, zatim takođe novoosnovana stranka Pravo i pravda u kojoj su evroparlamentarci Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić, Hrvatska stranka prava kojoj su nedavno pristupili Željko Glasnović i Bruna Esih, Akcija za promene šibensko-kninskog župana Marka Jelića i Odlučnost i pravednost Karoline Vidović Krišto. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana