Izbori u Crnoj Gori: Pokret Evropa sad vodi sa 25,5 posto osvojenih glasova

GS
Foto: Ilustracija/Vijesti.me

PODGORICA - Prema preliminarnim rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori najveći broj glasova za sada ima Pokret Evropa sad koji predvodi Milojko Spajić, podaci su Centra za monitoring i istraživanje Crne Gore.

Stranka čiji je osnivač i aktuelni predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prema 85,5 posto glasova za sada ima ukupno 23 mandata u novoj Skupštini Crne Gore odnosno 25,5 posto glasova.

Drugo mjesto zauzela je koalicija "Zajedno", koju predvodi Demokratska partija socijalista, a koja će u novom sazivu, ako se ovakvi rezultati i zadrže, brojati 22 mandata.

Treća koalicija po jačini je ona koja je na ove izbore izašla pod nazivom „Za budućnost Crne Gore“, a unutar koje se nalaze stranke Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Pokret za promjene te Socijalistička narodna partija. Oni su za sada osvojili 14,9 posto glasova odnosno 13 mandata.

Koalicija koju predvodi dosadašnji predsjednik vlade Dritan Abazović (URA) te Aleksa Bečić (Demokrate) osvojile 12,3 posto glasova tj. 11 mandata.

Na vanrednim parlamanetarnim izborima u Crnoj Gori je, prema konačnim podacima CDT, na današnjim izborima glasalo 56,4 odsto birača, što je čak 20 odsto manje u odnosu na parlamentarne izbore od 30. avgusta 2020.

Stručnjaci ocijenjuju da će ovako mala izlaznost odgovarati strankama sa stabilnim političkim strukturama. Smatraju da je razloga za ovako malu izlaznost više, ali i da je prije svega riječ o prezasićenosti birača s obzirom na protekle izborne procese.

Takođe, smatraju da je ranijih godina i tokom proteklih izbornih procesa veća izlaznost bila usmjerena na glasanje protiv Mila Đukanovića, koga više nema na izbornoj listi DPS.

Pravo glasa na danas održanim parlamentarnim izborima imalo je 542.468 građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana