Izbjeglička kriza u Hrvatskoj eskalira, Slovenija slijedeća

Tanjug
Izbjeglička kriza u Hrvatskoj eskalira, Slovenija slijedeća

Izbjeglička kriza u Hrvatskoj eskalira pošto je u tu zemlju, prema podacima MUP-a, ušlo 7.300 migranata, a svi prihvatni centri su puni, javljaju hrvatski mediji

Situacija je po podne izmakla kontroli u Tovarniku, gdje su izbjeglice u jednom trenutku probile policijski kordon koji je obezbjeđivao normalan ulazak u autobuse, i krenuli dalje pješke, pa policija nije imala izbora nego da ih propustiti.

Izbjeglice sada ulaze u Hrvatsku i preko graničnih prelaza Bajakovo, Batina i Ilok. Među njima ima dosta žena i djece, a mnogima je pozlilo, pa je jedan čovjek podvrgnut reanimaciji.

"Haos u Tovarniku", jedan je od naslova hrvatskih medija, a o situaciji u tom mjestu na granici prema Srbiji svjedoče i fotografije i video zapisi koji su objavljeni na hrvatskim sajtovima.

Vukovarsko-sremski župan Božo Galić izjavio je da se na istoku Hrvatske događa humanitarna katastrofa i pozvao vladu da osnuje krizni centar sa sjedištem u Tovarniku.

Hrvatski crveni krst dočekuje izbjeglice i dijeli im hranu i pomoć, a oni se smještaju u registracione centre u Ježevu, Dugavama u Zagrebu, Kutini, Sisku i Tovarniku.

Tokom popodneva, grupa od oko 200 migranata došla je na mađarsku granicu, u mjestu Luc, kod Belog Manastira.

Kao prenose hrvatski mediji, oni su se našli kod nekadašnje vojne karaule na svega dvadesetak metara od granice.

Novinarima koji su se našli tamo kazali su da ne znaju što tamo rade niti gdje da krenu, a onda se odjednom s druge strane granice pojavila mađarska policija, dok je vazdušni prostor Mađarske nadletao policijski helikopter.

Nakon dva do tri sata koliko su proveli na tom prostoru imigranti su se povukli, a hrvatska policija ih je odvezla u smijeru Čepina, gdje je za njih organiziran privremeni prihvat.

Manja grupa izbjeglica, koja je iz Tovarnika prebačena u Zagreb, po podne se pojavila na granici sa Slovenijom, a uskoro bi ih moglo biti i više, objavili su popodne slovenski mediji.

Manja grupa izbjeglica koja je danas prevezena iz Tovarnika u Zagreb, tokom popodneva se pojavila na granici sa Slovenijom, a uskoro bi ih moglo biti i više, objavili su slovenački mediji.

Slovenačka televizija objavila je snimak nekolicine izbjeglica koji se nalaze pred Slovenijom na međudržavnom graničnom prelazu Bregana-Naselje/Slovensko selo, ali još uvijek na teritoriji Hrvatske.

Kako se navodi, radi se o dijelu veće grupe od oko 500 ljudi koji su iz Zagreba prema granici sa Slovenijom krenuli pješice, a ove koji su već stigli vjerovatno je neko povezao vozilom kada su stopirali, prenosi Hina.

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova i danas je objavilo da bi nekontrolisani prelazak granice preko humanitarnih koridora za izbjeglice bio u suprotnosti s evropskim zakonima, a premijer Miro Cerar kazao je da će Slovenija ispunjavati svoje obaveze čuvanja i kontrole spoljašnje šengenske granice prema Hrvatskoj.

Prema informacijama slovenačke policije, migranti koji bi uspjeli ilegalno da pređu, ako ne zatraže azil u samoj Sloveniji, biće vraćeni u Hrvatsku, na osnovi ugovora o readmisiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana